Direct naar de inhoud.

70 jarig jubileum Pinksterraces Stadskanaal nogmaals uitgesteld

  • door:
  • op:
F: Rutger Breider, RTV1

STADSKANAAL – Het zal niemand verbazen dat de traditionele Pinksterraces op het MAC Stadion in Stadskanaal ook dit jaar niet worden verreden. Vanzelfsprekend als gevolg van de coronacijfers en -statistieken die ons nu bijna anderhalf jaar in de greep houden en alle evenementen en activiteiten stilleggen. Waar het normaal gesproken in aanloop naar de internationale Radio Continu Pinksterraces een drukte van belang zou zijn geweest in het MAC stadion en alle landen vlaggen in de wind zouden wapperen heerst er nu serene rust.

Op het middenterrein loopt een kudde schapen en de lammetjes dartelen speels om elkaar heen. De kantine, normaliter de hotspot met veel reuring en drukte, is gesloten en binnen is het donker. Het plein ervoor is het domein van een plaatselijke dansgroep. Enthousiaste dames werken in de buitenlucht aan hun conditie: “Als we binnen niet mogen dansen dan dansen we toch gewoon buiten”.  Dat gaat prima zo te zien. Het terrein is groot genoeg en de schapen zijn niet onder de indruk, zij grazen vredig voort.

70 jaar Pinksterraces

Al 70 jaar staat de Pinksterraces in Stadskanaal op Tweede Pinksterdag bij duizenden mensen op de kalender. Het is een dag waar tientallen grasbaancoureurs uit binnen- en buitenland op af komen. Ze nemen familie en vrienden mee en een grote schare fans. Voor hen, en voor de grote  groep vrijwilligers, is het een dag van ontmoetingen. Een dag waarop duizenden mensen traditiegetrouw al vroeg een plaatsje zoeken op de verhoogde taluds rondom de baan om toch vooral niets te missen van de trainingen, de spannende wedstrijdraces, het motorgeronk en de opzwepende woorden van  de stadionspeaker. De bezoekers weten van te voren dat het met garantie een gezellige dag wordt, of je nu motorsportliefhebber bent of niet.

(Tekst gaat verder onder video)

(Wij spraken Harry Vos in 2020 over de afgelasting van de Pinksterraces in 2020)

Een groot feest

De Pinksterraces in Stadskanaal is altijd een feest en dat is voor een groot deel te danken aan de grote groep ervaren vrijwilligers. Met elkaar werken ze maandenlang toe naar het moment dat het eerste startschot wordt gegeven. En dan nog blijft het spannend want er kan immers van alles gebeuren. Motorsport is een risicosport maar doordat de veiligheid van de baan, de renners, het publiek en de medewerkers van het allergrootste belang is, gebeuren er niet veel ongelukken. Door jarenlange ervaring in het organiseren lukt het telkens er een gemoedelijk evenement van te maken. En dat al 70 jaar.

‘We willen heel graag organiseren’

Harry Vos, Bestuurslid van de organisatie: “we willen natuurlijk heel graag organiseren, vooral ook omdat het een jubileumevenement betreft omdat de organiserende MAC Stadskanaal & Omstreken dit jaar 70 jaar bestaat maar we zien ook dat dat in dit corona tijdperk niet verantwoord is. We vinden het ook niet chique om in deze lastige tijden financiële steun te vragen van onze sponsors. Daarom wachten we geduldig op betere tijden en denken na over hoe we in 2022 ons 70 jarig jubileum alsnog vorm willen geven. We maken van de gelegenheid gebruik eens goed te kijken naar het evenement. Ook blijven we graag met de tijd meegaan. Zijn er aanpassingen en moderniseringen van het stadion nodig, kunnen we zaken verduurzamen, willen we dingen in de organisatie aanpassen of veranderen?”

Hoewel er ook dit jaar niet georganiseerd wordt zijn we er wel mee bezig. We gaan ervan uit dat we in 2022 het 70 jarig jubileum op een veilige manier met elkaar kunnen vieren. We hopen onze trouwe bezoekers dan weer te kunnen verwennen met spectaculaire internationale races in de Special klasse en Zijspannen met deelnemers uit de hele wereld. Natuurlijk is er ook ruimte in het programma voor de vele regionale en plaatselijke rijders”, aldus Vos

Goede moed

Met het dalende aantal besmettingen in combinatie met het stijgende aantal vaccinaties heeft ook bestuurslid Erik Roelfsema goede moed dat dit slechts een tijdelijk rustpunt is en bereidt de MAC Stadskanaal & Omstreken zich alvast voor op een herstart in 2022. “Het jaar waar we dan hopelijk echt het 70 jarig jubileum gaan vieren. Er zijn plannen in overvloed. Om een tip van de sluier op te lichten wil de MAC Stadskanaal graag een vaste boarding bouwen waardoor het evenement wint aan duurzaamheid en tegelijk een belangrijke stap maakt om de vrijwilligers te ontlasten”, aldus Roelfsema.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal