Direct naar de inhoud.

Niet alle restaurants mogen open: ‘Nog even de tanden op elkaar’

  • door:
  • op:
Wereldrestaurant Goud | Foto: RTV1

STADSKANAAL – De vijfde juni 2021, de datum die alle horecaondernemers omcirkeld en onderstreept in hun agenda’s hadden staan. Dan mochten ze namelijk na een maandenlange lockdown hun deuren weer openen. Echter is dit niet bij alle restaurants het geval. De zogenoemde ‘self service restaurants’, bijvoorbeeld die met een lopend buffet, moeten de deuren voorlopig nog gesloten houden. 

‘De mensen zitten hier niet vast aan tafel, dat is het probleem’, aldus Tsi-Shiou Hu van Wereldrestaurant Goud in Stadskanaal. ‘Wij hebben dit zo goed mogelijk proberen op te lossen, maar dit is blijkbaar helaas niet genoeg.’

Persconferentie

Het is inmiddels standaard geworden; vlak voor de corona persconferentie van het kabinet lekken de maatregelen of versoepelingen al uit. Zo gebeurde dat ook bij de persconferentie met de versoepelingen voor 5 juni. Er werd vermeld dat de ‘horeca binnen’ weer open mocht. Tsi-Shiou en zijn collega’s waren uiteraard enorm blij en de reserveringen stroomden al snel binnen. Alleen toen Tsi-Shiou ’s avonds de televisie aanzette hoorde hij dat onder andere zijn restaurant toch nog niet volledig open mocht. De reserveringen moesten dus weer afgezegd worden. ‘De helft van de mensen begreep het wel’, aldus restaurant eigenaar Tsi-Shiou. ‘Maar er was ook best wat onbegrip, juist omdat mensen wisten hoe goed wij het geregeld hadden.’ (tekst gaat verder onder de video)

1300 vierkante meter

‘Bij deze maatregel heb ik zelf gemengde gevoelens’, zo vervolgt de eigenaar van het wereldrestaurant. ‘Kijk, aan de ene kant is er inderdaad de kans op kruisbestuiving als mensen lopen. Maar aan de andere kant, zijn juist de buffetrestaurants de grootste kwa oppervlakte. Wij hebben hier 1300 vierkante meter en hebben genoeg maatregelen getroffen om de 1,5 meter te handhaven.’

Bezorgen en afhalen

Ondanks de lockdown heeft het restaurant niet stilgezeten en zijn ze (tijdelijk) overgegaan op afhaal en bezorging. Dat liep tot nu toe redelijk stabiel, maar Tsi-Shiou voorspelt nu toch wel een daling in de bestellingen: ‘Als mensen moeten kiezen tussen afhalen of lekker zitten in een restaurantje dan kiezen ze natuurlijk voor het laatste.’

Verdere versoepelingen

Gelukkig voor de buffetrestaurants staan er opnieuw versoepelingen voor de deur. Eind juni zal het kabinet waarschijnlijk weer nieuwe versoepelingen doorvoeren en dan kan ook het Wereldrestaurant van Stadskanaal, samen met de andere buffetrestaurants, weer open. Tsi-Shiou Hu: ‘Nog even de tanden op elkaar en dan hopen dat we snel weer open mogen.’

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal