Direct naar de inhoud.

Stadjers ontdekken Knoal: ‘café de Mingelmous, geweldig’!

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – Al jaren studeren ze in Groningen, toch zijn ze nog nooit buiten de stad geweest. Daarom gingen Jeroen van Oostendorp en Joost de Graaf op pad. In hun podcast Buiten de Grachten ontdekken ze wat het ommeland te bieden heeft. In hun tweede aflevering bezochten de langstudeerders Stadskanaal.

Buiten de Grachten

Jeroen en Joost komen zelf uit Alkmaar en Leiden. Hun zoektocht naar de mooie plekjes buiten de grachten (eigenlijk diepen) van Groningen brengt hen kriskas door de provincie. ‘We zijn ons echt doodgeschrokken van hoe mooi de provincie is, dat je dat niet weet’, vertelt Joost. Als stadjer spreek je volgens hem ook zelden met je provinciegenoten. Op hun trip kwamen de jongens juist de leukste mensen en mooiste verhalen tegen.

Niet het mooiste

Elk van de in totaal tien afleveringen is geïnspireerd door een bekende Groninger die de jongens vertelt wat er in zijn of haar geboortestreek te vinden is. Voor Stadskanaal ging deze eer naar Henk Wijngaard. Tijdens hun tocht door Stadskanaal spraken Joost en Jeroen onder andere met burgemeester Klaas Sloots en ontdekten het Pagedal en café Mingelmous. Hun conclusie? Stadskanaal is misschien niet de mooiste plek van de provincie, maar wel een plek met hele vriendelijke mensen met een nuchtere kijk op het leven.

Tijdens de opnames met burgemeester Klaas Sloots (foto: eigen foto)

De burgemeester op pad

Burgemeester Klaas Sloots verhuisde op zijn achtste naar Gasselternijveen. Voor hem was de podcast een mooie aanleiding om de streek van zijn jeugd te herontdekken. Hij deed een oproep aan de Knoalsters om hun mooiste plek in de gemeente kenbaar te maken. Hierop reageerde ook Fenny Nieuwenhuis, samen met haar bezocht Sloots Smeerling. Waar ze hem onder andere wees op de prachtige flora en fauna.

klaas sloots smeerling
Op de blote voeten door het bos (foto: Arienne Dozeman / RTV1)

 

Bienoa deurzichteg mor toch wit

waait dien tere kopke mit wind en zunne mit.

Oale bomen as reuzen om te beschaarm

loaten zunne deur om die op te waarm.

Vuil mie verwant aan die,

doe wonderschone…

Bosanemone.

(een ode van Fenny Nieuwenhuis)

De podcast Buiten de Grachten is te beluisteren via de website van OOG.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal