Direct naar de inhoud.

Hoe een nazaat van de Anne Frankboom in Stadskanaal terecht kwam

  • door:
  • op:
De nazaat van de Anne Frankboom in Stadskanaal | Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Wie ooit het verhaal van Anne Frank heeft gelezen, zal vast en zeker de beroemde Anne Frankboom kennen. De grote witte paardenkastanjeboom die buiten het Achterhuis stond en als een troost was voor Anne. Ze schreef er een aantal keer over in haar dagboek, bijvoorbeeld hoe ze genoot als de boom in de lente in volle bloei stond.

Sinds kort staat een nazaat van de beroemde kastanjeboom in Stadskanaal. (tekst gaat verder onder de foto)

Anne Frankboom

Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.” Zo schreef Anne Frank in 1944 in haar dagboek over de later beroemde boom bij het Achterhuis, toen ze er samen met mede-onderduiker Peter van Daan naar keek.

De iconische kastanjeboom werd halverwege de 19e eeuw gepland en zou zo’n 150 jaar op de Prinsengracht in Amsterdam blijven staan.

Nazaten

De boom waaide in 2010, na een zware storm om, maar verdween daarmee niet. Kleine nazaten van de boom werden verzameld en op andere plekken gepland. Zoals in het Amsterdamse bos, bij verschillende dorpen in Duitsland, bij Rotterdam en sinds kort ook in Stadskanaal.

Boompje naar Stadskanaal

TuinGroen Stadskanaal haalde een zaailing van de Anne Frankboom boom vorig jaar naar ’t Knoal. ‘De beleving en gevoel voor dit verhaal is ontstaan door 50 jaar Stadskanaal en 75 jaar vrijheid’, aldus de organisatie. ‘We waren daarom van mening dat er iets blijvends moest komen om dit te herdenken.’

Ze deden een aanvraag bij stichting Wereldboom, die de nazaten van de beroemde boom in het bezit heeft.

Aanvraag gehonoreerd

De stichting reageerde enorm positief op het verzoek. Toen de initiatiefnemers hun mail op een dag opende was er een reactie: “Het doet ons een plezier dat wij u namens de stichting Wereldboom en Elementree, kunnen berichten dat wij uw aanvraag voor 1 Anne Frank nazaat graag zullen honoreren”, zo schreef de stichting. ‘Dan ben je natuurlijk enorm trots’ zeggen ze enthousiast.

Gemeente Stadskanaal

Het plan, voor het plaatsen van het jonge boompje, werd vervolgens besproken met jurist Hans Klopstra, die hielp met de totstandkoming, en de leiding van de afdeling groen van de Gemeente Stadskanaal. Die reageerden enorm positief. Met hen werd ook besproken waar de boom moest komen te staan. Er werd gekozen voor een symbolische plek; het veldje bij het Joods Oorlogsmonument in Stadskanaal.

Boomkrans

Om het kleine boompje goed te kunnen beschermen werd er gezocht naar een boomkrans. Eentje uit dezelfde tijd als het verhaal Anne Frank leefde, de jaren 30 & 40. Een flinke zoektocht, want de één paste niet, de ander was te beschadigd geraakt. ‘Uiteindelijk hebben we twee aparte helften aan elkaar gemaakt om zo toch een mooie bijpassende boomkrans te realiseren’ zo vertelt  één van de initiatiefnemer. (tekst gaat verder onder de foto)

De speciale boomkrans | Foto: Hielke Bosch/RTV1

Beschermde boom

Het boompje staat er nu ruim een jaar, en staat in deze tijd in prachtig volle bloei. Naast de boom zal nog een granieten zuil komen met daarop een QR-code. Deze code is te scannen met de telefoon, waardoor je meteen de speciale betekenis van de boom kan lezen.

Daarnaast is Tuingroen druk bezig om de kleine kastanjeboom op de lijst van de beschermde bomen te krijgen. ‘Deze boom is zo bijzonder, die moet gewoon beschermd worden. We willen met deze boom een Footprint achterlaten voor de toekomst.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal