Direct naar de inhoud.

Oranjesupporters Stadskanaal Valthermond: De fans achter de spandoeken

  • door:
  • op:

REGIO – Een vast beeld tijdens de wedstrijden van het Nederlands Elftal, zijn toch wel de spandoeken met plaatsen uit de Veenkoloniën langs de lijn. Achter het doel prijken vaak de grote namen als ‘Stadskanaal’, ‘Valthermond’ en ‘Odoorn’. De drijvende kracht achter deze spandoeken zijn de ‘Oranjesupporters Stadskanaal Valthermond’. (tekst gaat verder onder de foto)

De oranjebus van de Supporters Stadskanaal Valthermond | Foto: RTV1

Spandoek

De man achter het grote spandoek van Stadskanaal is Gert Grimmius. Al jarenlang reist hij samen met zijn vrienden achter het oranje legioen aan om ze met het Knoalster spandoek aan te moedigen. Thuis in een speciale ‘Oranje koffer’ worden de spandoeken bewaard. ‘Dit jaar kan waarschijnlijk alleen het kleine spandoek hangen’ zo vertelt Gert. ‘Vanwege regels van de UEFA over de lengtes van spandoeken.’ (tekst gaat verder onder de foto)

Gert Grimmius is druk bezig met het ‘kleine spandoek’ op te hangen | Foto: RTV1

Brazilië

Maar dat mag de pret niet drukken, dus gaat Gert samen met de andere supporters van de vereniging naar alle wedstrijden van Oranje toe. Iets wat ze door het missen van een aantal toernooien en de coronacrisis lang niet konden doen. ‘Je mist gewoon het gevoel van zo’n toernooi’, aldus Grimmius. ‘De laatste keer was in Brazilië in 2014. Een grandioos toernooi. De mooiste wedstrijd was dan ook die tegen Brazilië, waar we de derde plek behaalden.’

Over de kansen voor dit EK is Grimmius optimistisch: ‘Ik ben een rasoptimist, het zijn echt professionele spelers die in dit team spelen. De halve finale moet dan ook haalbaar zijn.’ (tekst gaat verder onder de video)

Oranje Bus

De supporters van de vereniging ‘Oranjesupporters Stadskanaal Valthermond’ gaan helemaal in stijl naar de wedstrijd in een speciale Oranje Bus. Gert neemt ons mee naar hun bus in Valthermond. Het is een opvallend gezicht; tussen de groene landerijen van Valthermond staat ineens een oude bus die volledig in het oranje en rood-wit-blauw is gehuld. Binnen in de bus lijkt het wel een mini oranje museum, vol met oude toegangskaarten, spullen van vorige toernooien en foto’s van spelers.

‘In 2007 kwam het idee voor deze bus’, zo zegt Gert, die de bus altijd zelf naar de wedstrijden rijdt. ‘Er werd een stadsbus opgezocht en we vonden deze. We hebben ‘m helemaal gerestyled, stoeltjes erin, gekeurd en toen konden we gaan rijden. Het Oranje gevaarte heeft sinds dien dan ook al flink wat kilometers gemaakt. ‘We gaan naar wedstrijden in België, Duitsland en zelfs in Frankrijk’, zo vertelt mede-supporter Willy Wilthof. (tekst gaat verder onder de foto)

Gert Grimmius en Willy Wilthof in de Oranje Bus | Foto: RTV1

Op1

Eerder deze week schoof Gert Grimmius aan bij het NPO programma OP1 om over hun supportersvereniging te praten. Ook Wolter Kroes was aanwezig die zijn beroemde ‘Viva Hollandia’ zong. ‘Ik heb achteraf nog even met Wolter gepraat’ aldus Gert. ‘Wie weet krijg ik hem ook nog zover dat hij een keer met de bus mee gaat.’

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal