Direct naar de inhoud.

Brandweer Stadskanaal herdenkt omgekomen collega’s

  • door:
  • op:
Foto: M. Dol – RTV1

STADSKANAAL – Iedere derde zaterdag in juni herdenkt de brandweer landelijk de omgekomen brandweercollega’s. Tijdens de herdenking staat men stil bij de moed en daadkracht van de collega’s die sinds 5 mei 1945 omkwamen tijdens de uitoefening van hun vak.

Landelijke herdenking

In Schaarsbergen (Gelderland) vindt de landelijke herdenking plaats, bij het Nationaal Brandweermonument. Ook Brandweer Groningen herdenkt haar omgekomen collega’s. Op de brandweerkazernes in de provincie hangt tussen 12.00 uur en 15.00 uur de brandweervlag halfstok.

Om 13.00 uur maakten de brandweermensen van de posten Stadskanaal, Delfzijl, Veendam en Winschoten het water-ereteken en was er één minuut stilte. Alle profielfoto’s van Brandweer Groningen op social media zijn zaterdag tussen 8.00 uur en 20.00 uur voorzien van een zwart brandweerlogo.

Risico’s

Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega’s belangrijk. Het overlijden van collega’s tijdens de uitoefening van hun vak, maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico’s is.
De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. Ook staat de brandweer op deze dag stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaarstaan voor de samenleving. Soms dus zelfs met gevaar voor eigen leven.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal