Direct naar de inhoud.

De STAR rijdt weer: ‘Mensen hebben duidelijk zin om weer mee gaan’

  • door:
  • op:
De STAR rijdt weer | Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL/VEENDAM – Museumspoorlijn STAR mag na een lange tijd zijn deuren voor het publiek weer openen. Afgelopen zondag vertrok de eerste trein weer vanaf het station in Stadskanaal naar Veendam. Het eerste fluitsignaal om te vertrekken werd voor de gelegenheid gegeven door burgemeester Klaas Sloots.

‘Mensen hebben duidelijk weer zin om met ons mee te rijden’, zo vertelt Lars Blaauw van de STAR. ‘De kaartverkoop voor deze ingelaste rijdag is enorm hard gegaan.’

1,5 meter en mondkapjes

Ook bij treinreizen van de STAR komen enkele maatregelen om de hoek kijken. Zo is daar uiteraard de 1,5 meter en moesten mensen op deze rijdag nog een mondkapje op in de trein. Blaauw: ‘Dit is de enige rijdag waarop dat verplicht is, aangezien de mondkapjesplicht er volgende week alweer vanaf gaat.’

De treinen zitten niet helemaal vol. De zitplaatsen zijn om en om bezet zodat er gemakkelijk 1,5 meter afstand gehouden kan worden. ‘Mensen moeten dan ook van tevoren reserveren. Je kunt je ook 5 minuten van tevoren hier bij het loket melden, maar dan heb je een kans dat de trein al vol is’, aldus Lars. (tekst gaat verder onder de video)

Reparaties in lockdown

Dat museumspoorlijn STAR door de lockdown noodgedwongen moest stoppen met de treinritten, betekent niet dat medewerkers en vrijwilligers helemaal stil hebben gezeten. ‘Onze stoomlocomotief had een groot onderhoud nodig. Die is eind september dan ook al buiten dienst gegaan. Helaas duurde de revisie wel langer door de coronacrisis. Er mochten namelijk maar een bepaald aantal mensen tegelijk aan de locomotief werken.’

Maar na een lange periode van onderhoud was de locomotief twee weken geleden klaar voor zijn eerste testrit waarna hij nu alweer vol kan worden ingezet. ‘Kwa timing is dat natuurlijk perfect’.

Burgemeester als conducteur

Ook burgemeester van Stadskanaal, Klaas Sloots, was op deze vaderdag aanwezig bij de STAR. Hij mocht even conducteur zijn en het fluitsignaal geven om te vetrekken richting Veendam. ‘Hij was hier laatst om kennis te maken’ zo vertelt een vrijwilliger van de STAR. ‘Toen heb ik hem meteen maar even gestrikt voor vandaag.’

De burgemeester geeft het signaal om te vertrekken | Foto: Hielke Bosch/RTV1

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal