Direct naar de inhoud.

Studenten fietsen Terug Naar Westerbork: ‘Fietstocht met een lach en een traan’

  • door:
  • op:
De fietstocht komt aan in Stadskanaal | Foto: Hielke Bosch/RTV1

REGIO – Ruim 50 studenten uit verschillende landen fietsen in het kader van 75 jaar vrijheid de tocht ‘Terug naar Westerbork’.  Deze 850 kilometer lange tocht, die begon in Polen, bracht ze langs verschillende gedenkplaatsen uit de Tweede wereldoorlog zoals Auschwitz en Dresden. Na 1,5 week bereikten ze de Nederlandse grens waarna ze de laatste etappe naar Westerbork fietsten.

Via Westerwolde fietsten ze naar Onstwedde, alwaar ze opgewacht werden door de burgemeester van Stadskanaal, Klaas Sloots. Die reed vanaf daar een stukje met het peloton mee naar Borger.

Verhaal moet worden doorgegeven

‘Je hoort van iedereen dat deze tocht ongelofelijk veel indruk heeft gemaakt’, aldus de Knoalster burgemeester bij aankomst in Borger. ‘Ik vind het prachtig dat zoveel jonge mensen hieraan meedoen. Het is namelijk enorm belangrijk dat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog ook doorgegeven wordt aan de volgende generatie.’

Burgemeester Sloots fietste een stukje mee | Foto: Hielke Bosch/RTV1

Vriendschappen

De lange tocht door drie verschillende landen is vele studenten dan ook niet in de koude kleren gaan zitten. Het fietsen is fysiek zwaar, maar de bezoeken aan bijvoorbeeld de vernietigingskampen zijn mentaal misschien nog wel zwaarder. ‘Daarom hebben we ook om de avond een sessie gehouden waarin studenten met elkaar kunnen praten’, zo vertelt tourbegeleider Karel Eggen. ‘Dan merk je meteen geen verschil meer tussen Nederlandse of Duitse studenten. Er zijn daardoor ook veel vriendschappen ontstaan. Dat is echt prachtig om te zien.’

Fietsen met een lach en een traan

Na Borger fietste het peloton door richting herdenkingskamp Westerbork. Daar eindigde de tour voor de studenten en docenten. Karel Eggen kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen dagen. ‘Gisteren hebben we ons afscheidsdiner gehouden. Dat was wel heel emotioneel, met veel tranen. We hebben natuurlijk met elkaar veel gezien de afgelopen tijd. Maar ondanks dat was de sfeer altijd goed. Het was fietsen met een lach en een traan.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal