Direct naar de inhoud.

MH Cultuurcentrum open tijdens Open Monumentendag

  • door:
  • op:
Cultuurcentrum Margaretha Hardenbergkerk – Foto: Peter Panneman

Zaterdag 11 september is het Open Monumentendag. Rijksmonument Hervormde kerk Margaretha Hardenbergkerk, nu in gebruik als cultuurcentrum, aan de Torenstraat 108 in Wildervank is dan ook op zaterdag 11 september tussen 12.00 en 17.00 uur geopend voor het publiek.

Volgens overlevering viel Margaretha Jans Hardenberg, vrouw van de vervener Adriaan Geerts Wildervanck, op een warme zomerdag op de hei in slaap. Toen zij wakker werd, zag zij dat er een adder om haar arm kronkelde. Ze beloofde God een kerk te bouwen op die plaats, als de adder haar niet zou bijten. De slang gleed vervolgens van haar arm en verdween. Dit verhaal werd al in 1658 uitgebeeld in het zegel van het kerspel Veendam in Wildervank en later in het wapen van de gemeente Veendam.

De grote kruiskerk is ontstaan door toevoeging van een Noorderpand van drie traveeën en een zuiderpand van twee traveeën aan een driezijdig gesloten éénbeukige kerk uit 1687: de dwarspanden dateren van 1777. Aan de westzijde bevindt zich een torenachtige voorbouw met een houten klokkoepel, beëindigd door uitvormige spits uit 1834.

In de kerk een 17 eeuwse preekstoel met trap, kapstokbord en klankbord. Een 17e eeuwse en twee 18e eeuwse banken, waarboven gesneden opzetstukken en een gesneden bekroning van een deur. In de kerk is een zerk voor A.G. Wildervanck (1666) en ds. Oomkes (1753). Het orgel is in 1867 gemaakt door R. Meijer. In de koepel bevindt zich een klok (1837) van Van Bergen, Heiligerlee, met een diameter van 60 centimeter-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal