Direct naar de inhoud.

OM wil langer tbs voor man die in 1996 in Stadskanaal dertienjarige jongen verkrachtte

  • door:
  • op:
vrouwe jusitita rechtbank
Vrouw Justitia

STADSKANAAL – Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt blijft de 57-jarige man, die in 1996 een dertienjarige jongen verkrachtte in Stadskanaal, in de tbs-kliniek. Ondanks meerdere gedwongen behandelingen is de kans op herhaling te groot.

De man kampt met pedofilie en heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Hij stelt zich volgens de officier van justitie leugenachtig op en werkt onvoldoende mee aan wat van hem wordt gevraagd.

Auto wassen

De man kreeg de tbs-maatregel opgelegd voor het misbruiken van een jongen die hij in oktober 1996 op een kermis in Stadskanaal aansprak. Hij bood de jongen vijftig gulden aan voor het wassen van een auto.

De jongen stapte bij de man in de wagen en achter het recreatiecentrum Pagedal werd hij misbruikt. De man kreeg de straf ook voor het maken van naaktfoto’s van het zoontje van een vriendin.

Poststukken

De man wordt vanaf 1999 behandeld. In 2016 startte zijn vierde behandeltraject. Even ging het goed. Heel goed zelfs. De man mocht buiten de kliniek wonen en werken.

Dat ik een keer heb gelogen maakt nog niet dat ik delict gevaarlijk ben. Geef mij dan gelijk levenslang (Man die dertienjarige verkrachtte tegen de rechte

Toch ging het volgens het OM weer mis. Afspraken kwam hij slecht na en hij zocht weer contact met een minderjarige jongen. Er werden poststukken bij hem gevonden, afkomstig van een minderjarige. Hierover wilde de man niets kwijt. Bij een controle van zijn telefoon, bleek dat die was leeggemaakt.

Risico’s te groot

De conclusies van deskundigen waren niet eensluidend. De een vindt de tijd rijp voor een voorwaardelijke beëindiging. Vanuit de kliniek wordt gewaarschuwd dit vooral niet te doen. Daarvoor zijn de risico’s op herhaling te groot. De reclassering ziet bovendien onvoldoende mogelijkheden de man te controleren. Reden te meer, zegt de officier van justitie, om de tbs te verlengen. ‘Het vertrouwen is de basis voor een voorwaardelijke beëindiging. En dat vertrouwen ontbreekt’, aldus de aanklager.

De rechter is zijn laatste kans, zei de man tegen de rechters. ‘Dat ik een keer heb gelogen maakt nog niet dat ik delict gevaarlijk ben. Geef mij dan gelijk levenslang’, aldus de man in zijn laatste woord. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Dit is een verhaal van RTVNoord. RTV1 en RTVNoord werken dit jaar nauw samen om samen meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal