Direct naar de inhoud.

Aardappelwratziekte Stadskanaal bekend

  • door:
  • op:
F: NVWA

STADSKANAAL – De aardappelwratziekte die eind 2020 in Stadskanaal werd gevonden, is bekend. Op twee van de drie percelen is vastgesteld dat het gaat om fysio 38 (Nevşehir) van Synchytrium endobioticum. Fysio 38 is van oorsprong aangetroffen in Turkije. Het fysio van het derde perceel wordt nog onderzocht. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit verwacht dat dat eind dit jaar bepaald wordt.

In december 2020 meldde de NVWA dat op drie percelen in gemeente Stadskanaal de aanwezigheid van Synchytrium endobioticum was vastgesteld. Dit is de schimmel die wratziekte in aardappel veroorzaakt. Op dat moment was nog niet duidelijk welk fysio van de schimmel de wratvorming op knollen van drie rassen veroorzaakte. Wel bestond het vermoeden dat het ging om een ander fysio dan de al in Nederland bekende fysio’s.

Gevolgen voor de aardappeltelers

Voor aardappeltelers in de omgeving van de besmetverklaringen is het van groot belang om te weten welke rassen voldoende mate van resistentie tegen het aanwezige fysio hebben. Door inzet van dergelijke rassen is te voorkomen dat wratziekte in het gewas optreedt. De toegelaten rassen in Nederland werden tot op heden echter niet onderzocht op resistentie tegen fysio 38, omdat dit fysio niet eerder in Nederland werd gevonden.

Daarnaast zijn de gevolgen ook economisch, want op de besmette percelen mogen de aankomende twintig jaar geen aardappelen meer geteeld worden.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal