Direct naar de inhoud.

Eigenaar Bon Bini: ‘Traditionele discotheken waren voor corona al ten dode opgeschreven’

  • door:
  • op:
bon bini
Leo Frans van Bon Bini Veendam (foto: Jeroen Willems)

VEENDAM – Discotheken en nachtclubs zijn al jaren aan het verdwijnen. Corona heeft dat proces enkel versneld. Dat zegt Leo Frans, eigenaar van nachtclub Bon Bini in Veendam.

Als horecaondernemer voelt ook hij de klappen van corona, maar ‘je moet blijven zoeken naar andere mogelijkheden.’

‘Winnaars hebben een plan, verliezers blijven hopen.’

Frans herinnert zich nog goed de boodschap van minister van financiën Wopke Hoekstra in het voorjaar van 2020. Met steun van de overheid zou Nederland samen door de coronacrisis komen, maar in sommige bedrijfsmodellen zat simpelweg geen verdienmodel meer. ‘Zijn opdracht was zoek naar andere mogelijkheden, en dat heb ik gedaan’, zegt Frans.

Door eten te gaan bezorgen, door lunch te gaan serveren, door juist wel weer die borrelhap op de kaart te zetten. ‘De markt veranderd, daar proberen we op in te spelen.’ Ook bij Frans moet er op dit moment geld bij, maar door niet stil te blijven zitten weet hij het verlies te beperken. ‘Winnaars hebben een plan, verliezers blijven hopen’ is zijn filosofie.

Wopke Hoekstra in de persconferentie over het tweede economisch steunpakket op 20 mei 2020: ‘We vragen elke werknemer, elke zzp’er en elk bedrijf daarom ook om aanpassingsvermogen, om inventief te zijn en bereidt te zijn om waar nodig een ander pad in te slaan.’

Frans lijkt minder aangedaan door de crisis dan sommige andere horecaondernemers. ‘Maar misschien heb ik ook makkelijk praten omdat de nachthoreca niet mijn enige bron van inkomsten is.’ Naast Bon Bini runt hij ook een grand café en restaurant in hetzelfde pand. ‘Ik probeer er het beste van te maken. Als je dat uitstraalt naar je gasten, personeel en zakenpartners geeft dat ook vertrouwen voor de toekomst.’ Om die reden heeft Frans ook tijdens de lockdown al zijn personeel behouden. ‘Ik weet dat ik dit verlies niet binnen een jaar terug ga verdienen, maar ik heb een langetermijnvisie, mijn investeerders weten dat.’

‘In de nachthoreca alleen zit geen verdienmodel meer’

De nachthoreca neemt volgens Frans al jaren af. Met uitzondering van de grote steden zit er volgens hem geen toekomst meer in discotheken. ‘Kijk naar Bermuda in Ter Apel, Two Brothers in Harkstede, Pruim in Zevenhuizen, Night Fever in Winschoten, de Barrage in Veendam en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal clubs die al voor corona de deuren hebben moeten sluiten.’

‘De overheid de schuld geven is makkelijk, bij een heleboel ondernemers stond het water hen al voor corona aan de lippen.’ (Leo Frans, eigenaar discotheek Bon Bini)

Natuurlijk, ondernemers worden hard geraakt. Maar volgens Frans zijn er ook bedrijven waar het voor de pandemie al bergafwaarts ging, ‘corona heeft dat proces enkel versneld.’ Het nachtleven zal altijd blijven. Maar traditionele discotheken, zoals ook Bon Bini,  houden op te bestaan. ‘De overheid de schuld geven is makkelijk, bij een heleboel ondernemers stond het water hen al voor corona aan de lippen.’

Om als nachthoreca nog bestaansrecht te hebben moet je volgens Frans een combinatie maken met andere functies. Bijvoorbeeld door de zaal ook voor bedrijfsborrels of trouwfeesten in te kunnen zetten. Dat geldt ook voor zijn eigen zaak Bon Bini, ‘de discotheekfunctie zullen we altijd behouden. Maar we zullen multifunctioneel gaan.’ Die omslag stond al in de planning, maar komt door corona voor Frans in een stroomversnelling.

Bon Bini blijft voorlopig nog dicht

Met gemengde gevoelens kijkt Frans naar het besluit van de overheid om de nachthoreca weer te openen tot middernacht. ‘Ze moesten natuurlijk iets doen’, we hebben allemaal de beelden van Zandvoort gezien.’ Een oplossing voor de nachthoreca is het volgens hem zeker niet, ‘voor ons verdienmodel moet je tot minstens 03.00 open kunnen.’ Bon Bini blijft voorlopig dan ook dicht.

Ondanks dat het voor zijn zaak ‘heel vervelend’ is steunt Frans de besluiten van de overheid. ‘Ik snap er soms ook niks van, maar hier is geen draaiboek voor.’

Bedreigingen

Toen in juli van dit jaar de lockdown werd opgeheven mocht de nachthoreca plots weer open. Met als gevolg een enorme piek in de besmettingen. Nog voor het overheidsbesluit besloot Leo na twee weekenden zijn zaak weer dicht te gooien. Door het stijgend aantal besmettingen vond hij het onverantwoord om honderden bezoekers te ontvangen. Het werd hem niet in dank afgenomen. Van andere horecaondernemers kreeg hij hele vervelende reacties, ‘tot doodsbedreigingen aan toe.’

Ondanks zijn nuchtere blik is Frans niet blind voor de pijn bij horecaondernemers. ‘Een deel van die pijn zit in de financiële consequenties, daarom is het belangrijk dat de overheid schadeloos gaat stellen.’

Vrijdagochtend verloor de nachthoreca een kort geding tegen de Staat. De eis van de Koninklijke Horeca Nederland om het nachtleven te openen onder dezelfde voorwaarden als overige horeca en andere sectoren, is afgewezen.

 

Vanavond schuift Leo Frans aan als gast in de RTV1 – talkshow 1 op vrijdag

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal