Direct naar de inhoud.

Driewielfietsontdekdagen: doortrappen in Borger-Odoorn

  • door:
  • op:

 

Twee mensen proberen de driewielfiets uit.

BORGER-ODOORN – Voor mensen die graag willen blijven fietsen, maar door een lichamelijke of geestelijke beperking dat niet meer op een gewone fiets kunnen, biedt een drie- of vierwielfiets vaak uitkomst. Op donderdag 7 oktober kunnen in Borger-Odoorn verschillende fietsen worden uitgeprobeerd op de driewielfietsontdekdag.

De ontdekdagen zijn een initiatief van de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland en onderdeel van het programma Doortrappen. Hieraan doen alle twaalf de Drentse gemeenten mee. Doortrappen heeft als doel mensen veilig te laten fietsen tot hun honderdste.

‘Fietsen is goed voor je spieren, je botten en je geestelijke welzijn’, vertelt Gerard Prins van de Fietsersbond. ‘Maar samen fietsen heeft ook een sociaal aspect. Fietsen draagt bij aan een langer, gezonder en vrolijker leven.’

Proefrit

Tijdens de ontdekdag zijn er ervaren fietsdocenten aanwezig die meer kunnen vertellen over de drie- en vierwielers. Op verschillende merken en types fietsen kan een proefrit worden gemaakt.

Meer dan fietsen

De dag is zeker niet alleen bedoeld voor ouderen. Ook wanneer iemand bijvoorbeeld een herseninfarct heeft gehad kan een driewielfiets een uitkomst zijn.

Volgens Prins komen de fietsen steeds meer uit de taboesfeer. Waar een driewieler eerst nog werd geassocieerd met ‘beperkt zijn’, zien steeds meer mensen de mogelijkheden. De ontdekdag in Assen en Emmen onlangs was in ieder geval een groot succes. Prins: ‘Een man met twee knieprothesen kon volgens de dokter het fietsen wel vergeten. Op de driewielfiets bleek het toch te kunnen, de tranen stonden in zijn ogen.’

De driewielfietsontdekdag in Emmen.

Ook Petra van den Bosch, combicoach bij de gemeente Borger-Odoorn en Emmen, was overweldigd door de opkomst en reacties in Emmen. ‘Er waren hele emotionele reacties van mensen die na jaren weer op de fiets zaten, dat deed ontzettend veel.’ Prins: ‘Wanneer je mensen die dachten nooit meer te kunnen fietsen huilend op de fiets ziet zitten, dan geeft dat enorm veel voldoening.’

De ontdekdag is op donderdag 7 oktober tussen 12.00 en 16.00 bij Egberts Fietsen aan de Hoofdstraat 63-A in Borger. Iedereen is welkom, deelname is gratis.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal