Direct naar de inhoud.

Knoalster sportverenigingen ondertekenen sportakkoord: ‘Aandacht voor inclusief sporten’

  • door:
  • op:
Het sportakkoord van Stadskanaal | Foto: Krijn Verwey

STADSKANAAL – In de kantine van tennisvereniging STB in Stadskanaal kwamen woensdagavond de sportverenigingen van het dorp samen met Welstad bij elkaar om gezamenlijk het sportakkoord te ondertekenen. Het sportakkoord is een landelijke actie om onder andere verenigingen en gemeenten  samen te laten werken om zo de kracht van sport nog beter te benutten.

‘In Stadskanaal gaan we ons vooral richten op de vitale sporten’, aldus Arjo Karperien. Hij is als buurtwerker Sport van Welstad één van de initiatiefnemers van de avond. ‘En dan vooral de jeugd en het inclusief sporten. Dat laatste betekent dat iedereen moet kunnen sporten, van jong tot oud, met of zonder beperking.

Tafelgesprekken

De avond werd afgesloten met een aantal tafelgesprekken. Tijdens deze gesprekken konden mensen uit onder andere het verenigingsleven met elkaar in discussie over onderwerpen als samenwerking, inclusief sporten en nog veel meer. ‘We hebben stellingen gemaakt aan de hand van imput die we van tevoren hebben ontvangen’, zo vertelt Karperien. ‘Met die stellingen zijn we vervolgens de tafelgesprekken in gegaan.’

Inclusief sporten

Een belangrijk onderdeel van het sportakkoord is inclusief sporten. Ina Deuring van stichting DWS maakt zich hard voor dit onderwerp. ‘Het is belangrijk dat iedereen in de buurt moet kunnen sporten. Het mooie hier in de regio is dat er al een heleboel initiatieven zijn.’ Zo kwam Deuring in contact met iemand van de lokale handbalvereniging. ‘Daar kwam een prachtig initiatief uit voor rolstoelhandbal. En het resultaat is een speciale themadag op 12 december met het Nederlands rolstoelhandbalteam.’

Haar stichting DWS concentreert zich op het sporten voor mensen met een beperking, maar Deuring zou het liefst zien dat de stichting overbodig wordt. ‘In mijn ideologie hoeven we niet meer te bestaan. Het moet gewoon normaal worden dat mensen die net even iets anders zijn gewoon mee kunnen sporten.’

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal