Direct naar de inhoud.

Weg met de kaasschaaf: Stadskanaal houdt volgend jaar geld over

  • door:
  • op:
Bron: Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – De kaasschaaf hoeft voorlopig niet meer over de begroting van de gemeente Stadskanaal. De gemeente maakt bekend in 2022 ruim een miljoen euro over te houden, na jarenlang in het rood te hebben gestaan. Toch is wethouder Johan Hamster bezorgd over de toekomst.

Oorzaak voor het overschot is extra geld vanuit het Rijk. In juni werd bekend dat gemeenten incidenteel extra geld krijgen voor de tekorten in de jeugdzorg. Voor Stadskanaal is dat voor 3,2 miljoen euro. Daarnaast geeft het Rijk zelf extra geld uit, waardoor er ook 3,5 miljard euro extra in het Gemeentefonds belandt.

Uit dat gemeentefonds krijgt Stadskanaal komend jaar 1,4 miljoen euro extra. Die bedragen, met opgeteld kleine meevallers her en der, zorgen ervoor dat het tekort dat Stadskanaal de afgelopen jaren had, is weggewerkt.

Dubbele boodschap

‘Dit is heel goed nieuws voor Stadskanaal, want we hebben eerder gezegd dat de rek eruit is’, zegt Hamster. ‘Tegelijkertijd is dit een begroting met een dubbele boodschap. Wanneer het Rijk zelf minder geld gaat uitgeven en niet structureel blijft bijspringen op de jeugdzorg, blijft onze gemeentebegroting kwetsbaar.’

Die kwetsbaarheid was de afgelopen jaren zichtbaar. In 2020 en 2021 stond Stadskanaal respectievelijk ruim 6 en 7,3 miljoen euro in het rood. Dat het tekort in 2020 uiteindelijk meeviel, had onder meer te maken met coronacompensatie voor werkvoorzieningsschap Wedeka.

Hoop op nieuw kabinet

Hamster hoopt dat een mogelijk nieuw kabinet geld beschikbaar blijft stellen voor de jeugdzorg en werkvoorzieningsschap Wedeka. In de begrotingen van de afgelopen jaren zorgden deze posten volgens Hamster voor de rode cijfers, omdat het Rijk onvoldoende uitkeerde voor de jeugdzorg en Wedeka. ‘Deze begroting laat zien dat wanneer het Rijk ons voldoende geld geeft voor het uitvoeren van onze wettelijke taken, we financieel gezond blijven.’

Toezicht opheffen

Stadskanaal hoopt dat de provincie Groningen het preventief toezicht op de gemeente opheft. Stadskanaal kwam onder toezicht van de provincie te staan, nadat de gemeenteraad vorig jaar besloot niet verder te bezuinigen op voorzieningen in de Kanaalstreek. Met een positief saldo over 2022 hoopt Stadskanaal de provincie te overtuigen dat preventief toezicht niet langer nodig is.

De 1,5 miljoen euro hoopt Stadskanaal eind volgend jaar toe te voegen aan de algemene reserve, die de afgelopen jaren door de bezuinigingen flink is afgeroomd. Grote nieuwe projecten hoeven de inwoners van Stadskanaal niet te verwachten. Dit gemeentebestuur wil eerst de verkiezingen afwachten en nieuwe ontwikkelingen aan een nieuw college laten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal