Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn zet in op gelijke ontwikkeling bij kinderen: ‘Ieder op zijn eigen niveau’

  • door:
  • op:
Wethouder met alle partners bij het ondertekende LEA akkoord. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV 1

EXLOO – De gemeente Borger-Odoorn heeft donderdagmiddag samen met de GGD, Bibliotheek, kinderopvang en het onderwijs feestelijk de Lokale Educatie Agenda (LEA) ondertekend in Exloo. Met het LEA wil de gemeente dat kinderen en jongeren hulp krijgen om zich op hun eigen niveau te ontwikkelen.

Onderwijs wethouder Albert Trip denkt dat kinderen niet veel verschil gaan merken. “Zij gaan naar school om taal en rekenen te leren. Het ene kind pikt dit sneller op dan het andere kind. Als leraren of mensen op de kinderopvang een achterstand signaleren kunnen we die kinderen iets meer aandacht geven.”

Kinderen zijn niets verplicht

Die kinderen komen dan in aanmerking voor VVE (Voor Vroegschoolse Educatie). Kinderen moeten een startniveau qua taal hebben gehaald die past bij het aanvangsniveau van groep 3 op de basisschool. Alle peuters van 2,5 tot en met 4 jaar met risico op spraak-taal achterstand kunnen voorschoolse educatie volgen.

Het is niet verplicht zo geeft de wethouder aan. “We adviseren natuurlijk wel aan de ouders dat het goed zou zijn dat, maar uiteindelijk is het de keus van de ouders. Wij willen graag dat kinderen gelijke kansen hebben en daarom hebben we het LEA in het leven geroepen. Het maakt mij in ieder geval erg trots.”

Verschillende projecten

Binnen het LEA worden ook verschillende projecten gedraaid. “Denk bijvoorbeeld aan het project BackPack.” Bij dit project kunnen kinderen van groep 5 tot en met 8 in Valthermond kennismaken met sport, cultuur en ondernemen. “Op die manier vullen ze hun rugzak,” zo zei Trip eerder bij de opening van het project. Daarnaast wordt er in thema’s gewerkt zoals op dit moment bij veel scholen de herfst centraal staat.

Wethouder Albert Trip de aanwezigen bij het ondertekenen van de LEA toe. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

Goede communicatie

Naast het ontwikkelen op het eigen niveau van het kind wil de gemeente met de afspraken zorgen voor goede kinderopvang, basisonderwijs en voortgezet onderwijs dicht bij huis. “Elke keer als een kind een overstap moet maken kan dat een belemmering zijn waardoor de ontwikkeling stagneert of komt stil te staan. Door goede communicatie tussen bijvoorbeeld de basisschoolleraar en een docent van het voortgezet onderwijs hopen wij die stap makkelijker te maken.”

De gemeente moet nog een visie opstellen over het basisonderwijs. Dit wordt begin 2022 besproken in de gemeenteraad. “Het zal niet veel afwijken van de LEA, maar we zijn verplicht om afspraken over bijvoorbeeld huisvesting te maken,” zo laat Trip weten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal