Direct naar de inhoud.

Kabinet kiest toch voor landelijk vuurverbod met jaarwisseling: ‘Alles wordt je afgenomen’

  • door:
  • op:

 

Foto: Pexels.com / Anna-Louise

LANDELIJK – Er komt dit jaar toch opnieuw een landelijk vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Gisteren leek het er nog op dat er geen landelijk verbod zou komen, maar dat burgemeesters zelf een beslissing zouden nemen.

Door: Jelmer Wijnstra en Ariënne Dozeman

Het demissionaire kabinet vindt echter dat de druk op de ziekenhuizen door corona te hoog is. De Vereniging Nederlandse Gemeenten en de burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben middels een brandbrief het kabinet gevraagd om ook dit jaar een verbod in te stellen op de verkoop en het afsteken van vuurwerk.

‘Grootste onzin’

Arno Engelkes van Onrust in Nieuw-Buinen is niet blij met het nieuws. ‘Gommers en Kuipers zeggen dat er vanuit de zorg geen aanleiding is voor een verbod. Het is in mijn ogen dan ook de grootste onzin wat je kunt bedenken.’

Arno Engelkes in de opslagbunker van het vuurwerk. Foto: Rutger Breider / RTV1

Engelkes denkt niet dat het probleem hiermee is opgelost. ‘Mensen willen toch vuurwerk hebben dus nu halen ze het net als vorig jaar illegaal. Of ze gaan naar Duitsland want daar kan men het gewoon in de supermarkten halen.’

Compensatie is slechts een druppel

Engelkes baalt ook van het late besluit van de regering. ‘Vorig jaar wisten we het eerder. Nu zijn we al heel ver in de voorbereidingen.’ De vuurwerkbranche werd vorig jaar gecompenseerd. Engelkus hoopt daar nu ook weer op. ‘Al is het slechts een druppel. Het is bij lange na niet genoeg om onze omzet van 180.000 euro aan vuurwerk te kunnen compenseren.’

‘Dit gaat nergens over, alles wordt je afgenomen.’

Annet Drent van Wim’s Pandjeshuis in Veendam is er hartstikke flauw van. De winkel is al omgebouwd en de folders zijn al gedrukt. Drent: ‘Dit gaat nergens over, alles wordt je afgenomen.’ Volgens haar wordt het hoog tijd dat Den Haag naar de echte problemen gaat kijken, zoals de tekorten in de zorg.

Drent onderschat corona zeker niet, maar heeft wel het gevoel dat het wordt aangegrepen om alles maar te verbieden. Als we wel een mondkapjesplicht kunnen invoeren, waarom dan niet een verplichting voor het dragen van een veiligheidsbril?

Zuur einde van een jarenlange vuurwerkverkoop

Volgens Drent is het consumentenvuurwerk veilig als je er normaal mee omgaat. ‘We moeten al aan hele strenge eisen voldoen, bijvoorbeeld vuurpijlen zijn al verboden.’ Het is het illegale vuurwerk dat moet worden aangepakt, daar ligt het probleem.

Bij Wim’s pandjeshuis waren al de nodige voorbereidingen getroffen. Foto: Facebook Wim’s Pandjeshuis

De vuurwerkverkoop is altijd een hoogtepunt van het jaar voor Drent. In de winkel is het dan groot feest met oliebollen en kleurplaten voor de kinderen. Extra zuur is dat het de laatste keer is voor Drent, ze heeft haar boerderij met winkel verkocht. ‘We wilden nog één keer goed afsluiten.’

Vorig jaar gold er ook een landelijk vuurwerkverbod in verband met corona. Daardoor gebeurden er veel minder ongelukken . Er meldden zich 108 mensen met letsel in de ziekenhuizen en 275 bij de huisartsenposten. Het gemiddelde aantal gewonden in andere jaren was ruim duizend.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal