Direct naar de inhoud.

Hilko demonstreert vreedzaam tegen de coronamaatregelen, ‘van andermans spullen blijf je gewoon af.’

  • door:
  • op:
Protestmars tegen het coronabeleid in Stad

REGIO – Voorafgaand aan de rellen in de stad vorige week zondag was er in de middag een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Hilko, een kabelstoringsmonteur uit Stadskanaal, liep mee. Hij gelooft niet in het nut van de coronamaatregelen; ‘investeer liever in de zorg.’

Hilko (niet zijn echte naam) is aan het werk als ik met hem bel. Op de achtergrond zijn de geluiden van een klopboor te horen. Er moet een nieuwe kabel gelegd worden. Hilko werkt al zo’n tien jaar als storingsmonteur bij een grote netwerkaanbieder. Hij werkt graag en veel, ‘het is een dankbaar beroep, als je internet of tv het niet meer doet maken wij het voor elkaar.’

Handtassieboys

Hilko was er zondagmiddag 21 november bij in Stad, samen met honderden andere demonstranten liep hij mee in een protestmars tegen de coronamaatregelen. Op Facebook had hij een oproep voorbij zien komen. Hij was al eens eerder bij een protest in Amsterdam geweest. Het leek hem een mooie kans om aan ‘die Westerlingen’ te laten zien dat ‘wij als Groningers wel gewoon kunnen demonstreren zonder geweld en dat soort onzin.’

Het liep anders. Hilko: ‘De demonstratie was voorbij toen we iemand zagen die vuurwerk afstak. Hij werd opgepakt. Eigen schuld dikke bult. We hoopten dat het daarbij bleef. Toen gooide zo’n wat wij noemen ‘handtassieboy’ een fietswiel tegen het raam van Vindicat.’ Hilko zijn eerste ingeving was ‘hem bij zijn kladden pakken en uitleveren.’ Uit angst als één groep gezien te worden besloten ze toch om meteen weg te gaan.

‘Dat zijn geen coronademonstraten, maar we worden wel op één hoop gegooid.’ (Hilko)

‘Dat zijn geen coronademonstraten, maar we worden wel op één hoop gegooid’, zegt Hilko. Dan leest hij op nieuwssites bijvoorbeeld de kop Coronademonstraten rellen in Rotterdam. ‘Dat vind ik zo jammer, want dan word ik daarmee vergeleken.’

Hij heeft geen goed woord over voor de relschoppers: ‘Je blijft van andermans spullen af, die opticien wiens winkel ze hebben vernield zit net zo goed in de problemen.’

Tegen de maatregelen

Waarom was Hilko bij de demonstratie? ‘Ik was daar tegen de leugens, onwaarheden en chaos die ze de afgelopen anderhalf jaar gecreëerd hebben.’

Maar welke leugens bedoelt hij dan? Hilko: ‘De maatregelen leveren niet op wat ze beloven. Hugo de Jonge beloofde de jeugd “neem een prik en je kunt de zomer van de liefde tegemoet”, kijk wat daarvan terecht is gekomen.’ Dat de schuld nu wordt gegeven aan de groep mensen die niet is gevaccineerd vindt hij onterecht.

‘Mijn gevoel is dat ze geen flauw idee hebben waar ze mee aan de gang zijn. Maar ze kunnen wel liegen, neem de toeslagenaffaire of de gasboringen hier in Groningen.’ (Hilko)

Maar is het kwade opzet of weten Mark Rutte en Hugo de Jonge simpelweg ook niet precies welke weg we moeten gaan? Hilko weet het niet. ‘Mijn gevoel is dat ze geen flauw idee hebben waar ze mee aan de gang zijn. Maar ze kunnen wel liegen, neem de toeslagenaffaire of de gasboringen hier in Groningen.’

Zelf uitzoeken

Hilko is geen corona-ontkenner, er is volgens hem wel degelijk iets aan de hand. Maar hij gelooft niet dat de huidige maatregelen de oplossing zijn. ‘Het mondkapje, de anderhalve meter, dat hele lockdown-verhaal, het is dikke lariekoek.’ Ook is het volgens hem best mogelijk dat dingen worden overdreven zodat de politiek op andere fronten haar zin kan krijgen.

Hilko gaat liever af op zijn eigen oordeel. ‘Ik ben kabelschademonteur en stratenlegger, dus hoe het precies zit kan ik je ook niet zeggen, maar ik ga wel zelf op onderzoek uit.’ Hij trekt liever zijn eigen conclusies, ‘er zijn al genoeg meelopers.’

Wanneer hij op Facebook bijvoorbeeld iets voorbij ziet komen checkt hij de feiten op de site van het CBS of het RIVM. Zo viel het hem op dat de cijfers die De Jonge en Rutte noemden heel anders waren dan de cijfers die hij terugzag. ‘Wat moet je daarvan denken? Dat is toch de bron waar zij in geloven?’

Naar het reguliere nieuws, zoals NOS of RTL, kijkt hij niet. Deels omdat het hem niet interesseert, maar ook omdat hij weinig gelooft van wat hij daar hoort en leest. Hij geeft een voorbeeld: op dezelfde dag leest hij op de website van Hart van Nederland dat code zwart om de hoek is, terwijl op RTL4 Hugo de Jonge meldt dat er nog lang geen sprake is van code zwart. Hilko: ‘Dan weten ze niet hoe het in elkaar steekt en heeft het geen nut om ernaar te kijken.’

De media bericht volgens hem vaak suggestief, gevaarlijk in een tijd waarin mensen ‘klakkeloos voor waar aannemen wat je schrijft’. Hilko houdt het daarom voortaan liever bij zijn abonnement op Discovery+.

Hilko: ‘Dit soort blunders is dus waarom ik er niks van geloof’

 Los de tekorten in de zorg op

Er is nog een reden waarom Hilko besloot zondagmiddag naar de Grote Markt te komen: ‘Om de zorg te steunen, die wordt kapot gemaakt door alle bezuinigingen.’ Dat er niet meer geld wordt gestoken in de zorg, terwijl er grote tekorten zijn, is voor hem onbegrijpelijk. De in zijn ogen matige loonsverhoging ‘schandalig’.

Maar als we alle maatregelen loslaten, worden de ziekenhuizen dan niet overspoeld met coronapatiënten? Hilko weet het niet goed. ‘Op internet lees ik dat er in 2014-2015 65.000 mensen stierven aan de griep. Nu zijn er 19.000 mensen overleden door een vergelijkbaar virus. En kijk naar Zweden, daar doen ze niet aan lockdowns enzo, en daar verloopt het veel beter.’ Het is zijn overtuiging dat er beter wat gedaan kan worden aan de tekorten in de zorg, in plaats van al die maatregelen.

Niet gevaccineerd.

Hilko heeft zich niet laten vaccineren. ‘Je ziet te veel filmpjes voorbijkomen van serieuze bijwerkingen. Daar wordt met geen woord over gerept, daar klopt iets niet.’ En stel dat hij zelf op de IC beland met Corona, heeft hij dan recht op zorg? Hilko: ‘Ik betaal net zo goed mijn hele leven ziekenfonds. Als mensen die zich met dat experimentele goedje laten injecteren bijwerkingen ondervinden willen ze ook geholpen worden toch?’

Geen wappie

Over de QR code is Hilko duidelijk: ‘of allemaal weer mogen meedoen, of niemand.’ Maar er sluimert ook een dieper wantrouwen. ‘Ik moet er zelf nog meer over lezen, maar er bestaat het risico dat ze je straks met één druk op de knop buiten de maatschappij kunnen zetten.’ Of er een rood of een groen vinkje achter je naam staat is volgens Hilko niet aan de overheid om te bepalen.

‘Ik ben geen complotdenker. Ik ga af op wat we boven in Groningen beleefd hebben met de overheid.’ Hilko heeft weinig vertrouwen in de overheid, ze wijzen volgens hem allemaal naar elkaar en geven het niet toe wanneer ze de fout in zijn gegaan.

Bij de vorige verkiezingen stemde hij voor Wybren van Haga. Heel duidelijk voor hem, niet zozeer voor de FvD op wiens lijst hij toen nog stond. ‘Hij stelt vragen waar anderen ongemakkelijk van worden, ik denk dat dit nodig is. Door kritische vragen te stellen kom je tot oplossingen.’ Volgens Hilko is het tijd voor een frisse ploeg met een frisse kijk op de zaak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal