Direct naar de inhoud.

Lichtjesroute Veendam: ‘Veel licht maakt het leven toch wat aangenamer’

  • door:
  • op:
Een huis op de lichtjesroute van Veendam (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

VEENDAM – In de donkere dagen voor kerst zijn sommige wijken in Veendam gehuld in een zee van lichtjes. Extra attractie dit jaar: het is mogelijk de zogenoemde lichtjesroutes met de Wildervankster paardentram af te leggen.

Een heldere donderdagavond in Veendam. Het is bitterkoud. De paardentram pikt ons op op het Museumplein. Overigens zonder paarden, maar wel met een Ford trekker uit 1961, die helemaal is omgebouwd tot een replica van een paardentram.

Helemaal uitgeleefd

Henk Mulder reed het gevaarte zelfverzekerd door de nauwe straatjes van Veendam en Wildervank. Sommige buurten hadden zich helemaal uitgeleefd op de mooiste creaties. Mulder ‘Ik vind het schitterend. Ik hou van kerst. En ik hou niet van de donkere periode, dus wat dat betreft veel licht maakt het leven toch wat aangenamer.’

Halverwege was er een korte stop bij een foodtruck waar iets warms genuttigd kon worden bij het vuur. Dat is geen overbodige luxe bij temperaturen van rond het vriespunt. ‘Overweldigend, mensen hebben echt hun best gedaan, vooralsnog is het helemaal top’, zegt een passagier.

Vier uur op de trekker

Na twee uur was de rit voorbij. Henk had er op dat moment vier uur op de trekker opzitten en ging ‘de rest van de avond gebruiken om op te warme’.

De ritjes met de paardentram zijn inmiddels uitverkocht. Maar je kunt de routes natuurlijk ook zelf rijden. Er is dit jaar één hoofdroute van ongeveer 25 kilometer door Veendam en Wildervank. Daarnaast zijn er nog twee autoroutes die door de dorpen Zuidwending, Ommelanderwijk en Borgercompagnie gaan.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal