Direct naar de inhoud.

Ererondje voor Jaap de Weijs in gereviseerde stoomloc Gemma

  • door:
  • op:
Foto: Henk Drenth

WILDERVANK – Zondag 16 augustus is in bijzijn van Jaap de Weijs de geheel gereviseerde stoomloc Gemma gepresenteerd aan een kleine groep vrijwilligers met familie. De Weijs zette zich als voortrekker enorm in voor het bouwen van een replica van de paardentram in 1997. En in 2010 voor een stoomloc als eventuele vervanger voor de paarden.

Met de grote revisie in een grote loods van het boerenbedrijf van de familie Stevens was men weer terug op de bouwplaats van de beide pronkstukken. Overigens is het onderstel van de paardentram alsook het trekker onderstel voor de loc van de familie Stevens afkomstig.

Door de vrijwilligers was vanaf maart dit jaar veel werk verzet met de complete revisie van de loc. Deze is totaal gestript geweest. De ophanging is vervangen door een zwaarder hoofdframe, dat nu voor de opvang van schokken, volledig op zes rubbers ligt. Het houten sierwerk beneden is volledig vernieuwd. Het metalen plaatmateriaal is hetzelfde gebleven, maar is volledig vast gelast in plaats van vastgezet met popnagels. Was de loc voorheen zwart, met dezelfde blauwe kleur als de paardentram is het nu een mooier geheel geworden.

De conditie van de paardentram is picobello. Vorig jaar had die al een grote beurt gehad en was het opnieuw in de verf gezet.

Over de manier van presenteren was goed nagedacht. Er was een mooie show omheen gemaakt. Tijdens het spanningsopbouwende muzieknummer ‘Peter Gunn Theme’ van Emerson, Lake & Palmer ging langzaam de grote roldeur open. En werd vanachter een rookgordijn de loc zichtbaar.

Met aan weerszijden van de grote deur door twee imposante landbouwmachines geflankeerd reed Jan Stevens de loc, met daarachter de paardentram, langzaam naar buiten. Hij zette de loc in een schuine bocht voor Jaap de Weijs. Er was eerst nog een rol voor machinist Peter Puister. Aan hem overhandigde Stevens de sleutel van de gereviseerde stoomloc.

Speciale verrassing

Voor Jaap de Weijs was er een speciale verrassing. Hij mocht plaats nemen op het balkon van de paardentram zonder te weten wat er precies ging gebeuren. Hij was gevraagd om een lapje stof los te trekken aan de voorkant boven hem. Om naderhand te zien wat hij precies onthuld had moest hij over de reling naar voren buigend omhoog kijken. Zijn eigen naam pronkte in strakke witte letters.

Een openingsrit met de vrijwilligers wilde hij graag doen. Het werd een ererondje. De stoomloc reed mooi rustig. Niet alleen Jaap is trots op het fraaie resultaat, maar ook de vrijwilligers.

Maandag, dinsdag en donderdag zijn er ook weer de eerste dienstritten voor de scholen. Drie nieuwe chauffeurs hadden zich daarvoor aangemeld.

Een bijdrage van Henk Drenth.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal