Direct naar de inhoud.

Vrijwilligers prikken Vledderveen schoon: ‘Het geeft enorm veel voldoening’

  • door:
  • op:
Met prikstokken en vuilniszakken gingen de vrijwilligers op pad | Foto: Hielke Bosch/RTV1

VLEDDERVEEN – Ondanks de vele regen die afgelopen zaterdag naar beneden kwam, waren vijfentwintig vrijwilligers in Vledderveen actief om het dorp te ontdoen van zwerfafval. Twee keer per jaar organiseert Plaatselijk Belang Vledderveen zo’n dag onder de noemer ‘Schoon Vledderveen!’. 

Twee keer per jaar

‘We doen dit voor de tweede keer sinds de coronacrisis’, zo vertelt de voorzitter van Plaatselijk Belang, Richard Spelde. ‘In maart gingen we voor het eerst sinds een jaar weer op pad om Vledderveen schoner te maken.’

Alle vrijwilligers verzamelden zich zaterdagochtend in een grote loods in het dorp. Vroeger kwamen ze samen in het bekende Café Veldzicht even verderop. Deze wordt nu echter verbouwd tot woonhuis dus is de loods er voor in de plaats gekomen.

Enorm veel voldoening

Na wat instructies gaan de vrijwilligers in groepjes, gewapend met prikstokken en vuilniszakken, op pad. Zowel in als om het dorp worden bermen, grasvelden en straten schoongemaakt. ‘Het geeft enorm veel voldoending’, zo vertelt een van de vrijwilligers. ‘Als je ziet hoeveel we met elkaar ophalen wat normaal blijft liggen. Neem nou bijvoorbeeld al dat plastic. Dat zou anders jarenlang blijven rondzwerven in deze prachtige natuur.’

Een hele aanhanger vol zwerfafval | Foto: Plaatselijk Belang Vledderveen

Van blikjes tot autobanden

Naast de gebruikelijke blikjes, plastic flesjes en peuken worden ook grote dingen als autobanden en houten platen opgehaald. ‘Aan het einde van de dag verzamelen we alles’, aldus Spelde. ‘Dat gaat in een grote container die vervolgens door de gemeente wordt meegenomen.’

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal