Direct naar de inhoud.

Floris Koster kampioenschap in de kart

  • door:
  • op:
Floris Koster wint het NXT kampioenschap (foto: Bart Koster)

VLEDDERVEEN – ‘Bam, we did it’ schrijft Floris Koster (17) op zijn facebook pagina. De Knoalster sleepte afgelopen weekend op de kartbaan van Vledderveen het NXT kampioenschap in de wacht.

Het NXT kampioenschap is een open Nederlands kampioenschap. Floris doet mee in de seniorenklasse. Eind november is er nog één wedstrijd te gaan op het circuit van Zandvoort. Daar kunnen Floris Koster en zijn vader Bart Koster gaan genieten, want de winst is al binnen.

Tentamens

Maandagochtend was het weer ‘business as usual’. Floris Koster zit in zijn eindexamenjaar en heeft tentamens. Daarom spreken we met zijn vader, Bart Koster. ‘Het lijkt misschien alsof we makkelijk gewonnen hebben, maar we hebben er heel hard voor moeten werken.’ Tijdens de oefenrondjes op vrijdag kwam Floris telkens een paar tienden van een seconde tekort op zijn concurrenten.

En dat betekende veel sleutelen om zo te proberen de kart sneller te krijgen. Koster: ‘We hadden meer druk nodig op de achteras en in het rijden moest Floris op zoek naar kortere lijnen.’

Floris en zijn vader tijdens een eerdere race (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Vooral de laatste race was spannend omdat het toen al donker was. Bovendien was de baan glad door de regen.

SPA-Francorchamps van het Noorden

De wedstrijd van afgelopen weekend zou eigenlijk verreden worden op het circuit van SPA-Francorchamps. Waarom dit niet door kon gaan is ook voor team Koster onduidelijk. Last minute werd een alternatief gevonden in Vledderveen, wel even wat anders. Koster: ‘Het is een heel klein baantje waar je eigenlijk niet in kan halen, dus dan is pole position heel belangrijk.’ Ondanks dat de meeste racers er in het begin niet blij mee waren, heeft de organisatie volgens Koster een heel mooi evenement neergezet.

Spion

Door de kleine locatie stonden alle deelnemers deze keer niet op hetzelfde terrein te sleutelen, maar waren verdeeld over verschillende plekken. Volgens Koster had dat juist een meerwaarde. ‘Onze grootste concurrent stond op een ander terrein, daardoor zie je pas op de baan wat iemand aan zijn kart heeft gedaan.’

Op een gegeven moment kwam er zelfs iemand van een ander team ‘spioneren’ bij de paddock van Koster.

.

Zandvoort

Eind november wordt in Zandvoort de laatste race gereden. Team Koster kan hier relaxt naartoe, de winst is immers binnen. Toch gaan ze ook hier voor de eerste plaats. ‘De bekers zijn zo leuk, je wilt ze gewoon compleet maken dit jaar.’

Hoe volgend jaar eruit gaat zien is nog niet zeker. Ze willen graag Europese wedstrijden gaan rijden, maar Floris doet ook eindexamen. ‘Het zal een beetje afhankelijk zijn van zijn cijfers, school gaat voor.’

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal