Direct naar de inhoud.

Groningers kijken uit naar F1-finale: ‘Wij proberen Max naar zijn eerste wereldtitel te schreeuwen’

  • door:
  • op:
Foto: ANP via RTV Noord

STADSKANAAL – Zondag is het zover, de race der racen in de autosport op het circuit van Abu Dhabi: het duel tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Ook in onze provincie kijken Formule 1-liefhebbers reikhalzend uit naar de spannende apotheose, waarin Verstappen geschiedenis kan schrijven.

Een van die liefhebbers gooit zelf op 17-jarige leeftijd hoge ogen op de kartbaan. Floris Koster uit Stadskanaal werd afgelopen maand nog Nederlands kartkampioen tijdens het Open Nederlands Kampioenschap. ‘Ik heb het hele seizoen gevolgd. Meestal race ik het weekend zelf en kan ik de Formule 1 niet live zien, dus dan kijk ik het terug. Het is een ontzettend spannend kampioenschap, want het is in jaren niet zó spannend geweest. Ik kijk heel erg naar dit weekend uit.’

Floris Koster uit Stadskanaal vertelt over zijn racepassie in Noord Vandaag:

Drukke weekenden

Koster kocht op zijn twaalfde z’n eerste kart. Het karten doet hij samen met zijn vader Bart: Floris als coureur en vader Bart is degene die aan de kart sleutelt. En dat betekent dat ze een flink aantal weekenden per jaar weg zijn naar circuits in Venray, Genk, Marienburg of Spa-Francorchamps. ‘Tijdens raceweekenden gaan we donderdagavond al weg om goed uitgerust aan het weekend te beginnen. Dan op vrijdag de hele dag trainen, zaterdag trainen én kwalificeren en zondags racen.’

Een niveau hoger kost al gauw een miljoen euro per jaar – Floris Koster, karter uit Stadskanaal

Racen is duur, heel duur

Koster droomt net als iedere jonge karter van een carrière in de Champions League van de autosport. Ook Verstappen zette immers zijn eerste bandensporen op een kartcircuit. ‘Het is alleen niet heel haalbaar voor de meeste mensen, vanwege geld. Je hebt geld nodig om verder te kunnen groeien. Een logische vervolgstap zou Formule 4 zijn, maar dat kost al gauw een miljoen euro per jaar. Daarom is het karten voor ons al het hoogst haalbare en dat is al fantastisch leuk’, zegt Koster.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken dit jaar nauw samen om met lokaal nieuws te brengen.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal