Direct naar de inhoud.

Musselknoalster schrijft boek over Max Verstappen

  • door:
  • op:
Ronald (R) interviewt Max Verstappen (L) F: Charrel Jalving

MUSSELKANAAL – Formule 1 journalist Ronald Vording uit Musselkanaal heeft samen met zijn collega Erwin Jaeggi een boek over Max Verstappen geschreven, genaamd ‘Formule Max, greep naar de macht’. In het boek worden twee verhalen door elkaar heen verteld, namelijk die van het afgelopen raceseizoen en die van het leven van Max Verstappen. Veel tijd kregen ze niet, want het verzoek van de uitgever kwam pas eind september.

‘Het laatste half jaar was wel een hectische tijd’, geeft Vording aan in het RTV1 programma ‘1 op Vrijdag’. ‘We gingen naar de beslissende fase van het seizoen toe. Voor de website Motorsport.com mochten we geen nieuws laten liggen. Op YouTube maak ik van donderdag tot en met zondag een aantal videoanalyses en daarnaast kwam dit boek nog, dus er zijn bij alle betrokkenen heel wat overuren gemaakt.’

‘Overwinning of niet, boek komt uit’

Op de avond na de seizoensfinale moest het boek nog afgeschreven worden. ‘Veel van de hoofdstukken hadden we al geschreven op het moment van de finale. De uitgever had één voorwaarde; wat de uitkomst ook zou zijn op die avond, het boek komt uit.’ Dat maakte het de schrijvers wel moeilijker om het boek te schrijven, ‘Veel teksten hadden we geel gearceerd. Dat hadden we moeten aanpassen als Max geen wereldkampioen geworden was.’

(tekst gaat verder onder foto)

Het boek van Ronald Vording en Erwin Jaeggi.
F: Motorsport.com

De laatste race liep niet helemaal volgens verwachting van de twee schrijvers. ‘Tot vijf rondjes voor het einde dachten we dat het een verloren zaak was. We waren bang dat we de hele nacht moesten gaan schrijven om het boek weer te veranderen, omdat hij geen wereldkampioen geworden was. Dat is ons gelukkig bespaard gebleven.’

Schrijven in een koffietent

Het boek moest op de maandag na de race af zijn, maar de journalisten mochten maar tot maandagochtend in het hotel blijven. ‘We zijn in een huurauto door Abu Dhabi gereden en kwamen uit bij een koffietent waar we het boek af hebben geschreven.’

In het boek is te lezen dat Verstappen de hele Formule 1 wereld op zijn kop heeft gezet. ‘De grote storm van kritiek die er kwam toen Verstappen op zeventienjarige leeftijd zonder rijbewijs de Formule 1 binnenkwam was erg bijzonder.’ De regel is later aangepast naar achttien jaar en ouder. Ook de rembewegingen van Max hebben de Formule 1 coureurs versteld doen staan. ‘Max bewoog tijdens het aanremmen naar een bocht toe. Dat was gevaarlijk en daardoor zijn er nu bepaalde regels aangepast’, aldus Ronald Vording

Sportgeschiedenis

Voor de website Motorsport deelt Vording samen met zijn collega een perspas, waarmee ze naar alle races van de Formule 1 toe kunnen. ‘In Abu Dhabi, de ontknoping, waren we samen gegaan.’ Die laatste race was dan ook een erg bijzondere race. ‘Toen ik er heen vloog, wist ik dat het slepend ging worden. Linksom of rechtsom was er sprake van sportgeschiedenis. Of Lewis Hamilton pakt zijn achtste wereldtitel of Max Verstappen wint zijn eerste wereldtitel.’

(tekst gaat verder onder foto)

De overwinningsfoto van Max Verstappen wordt gemaakt. F: Eigen foto

Max Verstappen toch kampioen

Na de race was het nog niet afgelopen voor de journalist. ‘We zijn pas om kwart over twee ’s nachts van het circuit gekomen, omdat Mercedes nog met twee protesten naar de stewards (scheidsrechters red.) ging.’ Iets eerder kwam de teambaas van Max Verstappen voorbij lopen. Hij kwam toen van de stewards met zijn verhaal. ‘Zij hadden toen net gehoord dat Verstappen wereldkampioen was. We vroegen hem of hij nieuws voor ons had en hij gaf toen aan dat er binnenkort meer nieuws naar buiten zou komen.’

Op dat moment liep Vording achter de grote man van Red Bull aan en zag hij dat het hele team van Red Bull werd opgetrommeld en met muziek van ‘We are the champions’ naar de racebaan ging om de kampioensfoto te maken.

Bekijk het hele interview met Ronald Vording in 1 op Vrijdag hier terug:-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal