Direct naar de inhoud.

Floris Koster aan kop in NXT kartkampioenschap: ‘alles ging perfect’

  • door:
  • op:
Floris Koster tijdens de race (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

EMMEN – Afgelopen weekend werd op kartcircuit Pottendijk in Emmen de vierde ronde van het NXT kampioenschap verreden. Floris Koster (17) strijdt dit seizoen mee om de titel. Hij reed een perfect weekend en staat nu eerste in het klassement.

Rondom de kartbaan staan busjes, trailers en campers bumper aan bumper. Overal wordt gesleuteld aan karts. Hier strijden verschillende klassen om de NXT titel, een open Nederlands kampioenschap. Floris Koster doet mee in de seniorenklasse en racet mee voor de winst.

Ieder weekend weg

Floris doet het karten samen met zijn vader Bart. Floris is de coureur, Bart de mechanic. En dat betekend dat ze een flink aantal weekenden per jaar weg zijn. Moeder Wanda Ram vindt dat niet altijd leuk, maar heeft haar zoon de afgelopen jaren ook zien groeien door de sport: ‘Hij heeft leren incasseren’.

Hoogst haalbare

‘Als kind moest het al hard gaan bij Floris’ vertelt zijn moeder. ‘Tijdens het skiën had hij zelfs een speciale helm op met extra bescherming.’ Toch begon Floris pas op zijn twaalfde met karten. Te laat voor het grote succes. Bart Koster: ‘Je kan wel dromen van de Formule 2, maar dan bederf je je eigen plezier. Dit is wat wij doen.’ Dat de echte top er voor Floris nooit in zal zitten is overigens ook gewoon een kwestie van geld.

Floris en zijn vader maken de kart klaar voor de laatste race van de dag (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Wanda Ram: ‘Ik heb hier ook vaak genoeg gezeten dat hij helemaal achteraan zat, of hij van de baan werd gewipt en alles fout liep. Dan zat ik hier in de stromende regen en vroeg me echt af wat we aan het doen waren.’ Laatst vroeg ze hem nog waarom hij dit zo graag wil. Zijn antwoord; ‘als ik in de kart zit ben ik gelukkig.’

Een perfect weekend

Afgelopen weekend in Emmen kon niet beter. Floris won alle vier de races en had telkens de snelste rondetijd. Floris: ‘Alles was perfect, ik kan het haast niet geloven.’ Zijn vader glimt van oor tot oor: ‘dit was ons weekend, een mokerslag.’

Floris Koster en zijn moeder na het binnenhalen van de winst (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Floris durft voorzichtig te dromen van het NXT kampioenschap. In oktober staat nog een race op Spa Francorchamps op het programma. In november wordt op Zandvoort de laatste race verreden.

Lees ook: Met 120 km/u een paar centimeter boven het asfalt.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal