Direct naar de inhoud.

Basisscholen zien ‘grote opdracht’, maar voelen ook opluchting

  • door:
  • op:
plan b school stadskanaal
(foto: Arienne Dozeman / RTV1)

BORGER-ODOORN/STADSKANAAL – Het demissionaire kabinet maakte gisteravond tijdens de coronapersconferentie bekend dat de scholen een week eerder met kerstvakantie gaan dan gepland. Dit om op die manier het coronavirus verder terug te dringen.

De scholen gaan wel noodopvang bieden aan de leerlingen die thuis niet opgevangen kunnen worden doordat de ouders een cruciaal beroep beoefenen. De scholen vinden het goed dat er een besluit ligt en dat zij geen afstandsonderwijs hoeven te gaan geven.

‘De vorige keer is de noodopvang bij ons goed bevallen,’ zo zegt  Lieneke Slim, directeur van de Anne de Vriesschool in Stadskanaal.  ‘Het besluit had iets eerder genomen kunnen worden, maar nu hebben we gelukkig duidelijkheid. We hopen dat hierdoor de besmettingen in de knip komen te zitten.’

Bubbel creëren

Jacqueline Drok is directeur van de Stichting Openbaar Onderwijs Borger-Odoorn en heeft elf scholen onder haar. Ze is opgelucht dat er geen afstandsonderwijs gegeven hoeft te worden. ‘Dat zou extra druk hebben gebracht bij onze mensen. Nu zijn we er voor de kinderen die naar de noodopvang worden gebracht. Onze scholen zijn daar al druk mee bezig want het is een grote opdracht.’ Ze is wel met haar scholen aan het kijken hoe zij een bubbel kunnen creëren met de noodopvang. ‘Dat is nou juist het doel van deze maatregel zodat we elkaar niet besmetten tijdens de kerst.’

Onzekerheid door Omikron

Toch kan alle onzekerheid omtrent de Omikron-variant er voor zorgen dat er na de kerstvakantie alsnog afstandsonderwijs gegeven moet worden. ‘We hebben dit scenario al wel besproken met onze scholen. Verder is het afwachten.’ Ook Slim zegt dat het afwachten is. ‘Het kabinet weet op dit moment ook nog heel veel niet zoals het gisteren aangaf. Wij hopen dat deze maatregel voldoende is om het virus terug te dringen.’

Door de noodopvang zal het onderwijs wel anders aangekleed zijn volgende week, maar spelletjes worden het niet de hele dag. ‘Nee, daar wordt denk ik niemand gelukkig van,’ zegt een lachende Slim. ‘We zullen een passend programma gaan maken voor onze leerlingen.’

Geen kerstviering

Nu de laatste week voor de kerstvakantie geschrapt wordt is er bij veel scholen geen traditionele kerstviering gevierd. ‘Dat is heel spijtig,’ zo zegt Slim. ‘Wij zouden een kerstwandeling en een viering houden. We hebben er nu voor gekozen om er in het nieuwe jaar een winterwandeling van te maken om de kinderen zo toch nog iets te bieden.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal