Direct naar de inhoud.

Muziekprijs Grunny 2021 voor Knoalster multi-talent Jeroen Russchen

  • door:
  • op:
Foto’s: Jeroen Russchen | Bewerking: RTV1

STADSKANAAL – Zanger, producer en liedjesschrijver Jeroen Russchen uit Stadskanaal heeft de Grunny 2021 gewonnen. Russchen krijgt de prijs onder meer voor zijn werk voor Kinderen voor Kinderen en zijn zomerhit Zunnebril.

Interim-directeur en hoofdredacteur Pieter Sijpersma van RTV Noord overhandigde de Grunny 2021 oudjaarsmiddag tijdens de Grunneger 1000 aan Russchen in zijn studio in Stadskanaal. Russchen reageerde verrast: ‘Wauw die had ik niet aan zien komen!’

Gouden plaat

Russchen krijgt de Grunny 2021 onder meer voor het lied Ik durf alles dat hij samen met Stadjer Robert Vredeveld maakte voor Kinderen voor Kinderen.Met het nummer behaalde hij een Gouden Plaat.  Ook met zijn opvallende zomerhit Zunnebril wist de Knoalster artiest zich in de kijker te spelen. Het half in het Gronings en half in het Nederlands gezongen nummer maakte hij samen met FiezeRik van Wat Aans! en is zijn eerste solo-single.

Over de Grunny

De Grunny is dé muziekprijs van RTV Noord en wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt aan een artiest die zich op een bijzondere manier heeft laten gelden. Eerdere winnaars waren Erwin de Vries, Lianne Abeln, Bert Hadders, Jan Henk de Groot en Marlene Bakker. Een jaar geleden won Inge van Calkar de Grunny.

juryrapport

De jury is unaniem over haar keuze: de winnaar van de Grunny 2021 is Jeroen Russchen.
Het multi-talent Russchen speelt al een aantal jaren een belangrijke rol in niet alleen de Groninger maar ook de landelijke muziek. Zo is hij als derde lid van Wat Aans! medeverantwoordelijk voor een paar van de mooiste Groningstalige raptracks.

Voor de landelijk bekende Tino Martin schreef hij mee aan meerdere liedjes waarvoor hij inmiddels zowel een Gouden als een Platina-plaat heeft gekregen. En ook Nederlandse artiesten als zangeres Maan en rapper Boef zijn bij hem kind aan huis.

2021 is voor Jeroen Russchen een bijzonder jaar geweest. Hij mocht opnieuw een Gouden Plaat in ontvangst nemen. Nu voor het lied ‘Ik durf alles’ van Kinderen voor Kinderen.

En het was ook het jaar waarin de man die normaal vooral in de schaduw van anderen werkt, zelf voor het voetlicht trad, met een bijzonder lied, half-Gronings en half-Nederlands. Een lied over verdriet, verborgen achter een zonnebril. Russchen koppelt de Groninger taal aan eigentijdse muziek en hij scoorde er meteen een zomerhit mee. Zunnebril stond weken op één in de Noord9.

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal