Direct naar de inhoud.

Stadskanaal toont zich solidair met aardbevingsgemeenten: ‘Doet Groningen er nog wel toe in Den Haag?’

  • door:
  • op:
Foto’s: Gemeente Stadskanaal/ANP via RTV Noord

STADSKANAAL – Vanavond is in de gemeenteraad van Stadskanaal een motie aangenomen, onder de noemer ‘Groningen zegt nee’, over de extra gaswinning in het Groningerveld. Hiermee volgen ze de gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen, Eemsdelta en Groningen.

Hoewel Stadskanaal niet tot het bevingsgebied hoort wilde de voltallige raad deze motie indienen om zo de andere Groninger gemeenten een hart onder de riem te steken. De motie werd dan ook unaniem aangenomen.

Onacceptabel

‘Doet Groningen er nog wel toe in Den Haag?’, met die vraag begon Jur Mellies (Lokaal Betrokken) het bij het indienen van de motie. In deze motie noemt de gemeenteraad ‘het onacceptabel is dat het gasbesluit dat in april wordt genomen tot gevolg heeft dat er meer uit het Groningenveld wordt gewonnen dan is afgesproken.’ De raad vraagt het college dan ook om dit standpunt over te brengen aan de verantwoordelijk minister en staatssecretaris.

Leegplukken van de provincie

De gasboringen zijn niet het enige dat de Knoalster raad dwars zit. ‘Ik vraag mij af of Den Haag langzaam bezig is met het leegplukken van de provincie Groningen’, aldus Bert van Beek van de ChristenUnie.

Hij en verschillende andere fracties wijzen hierbij naar onder andere de dreigende sluiting van de kinderhartchirurgie van het UMCG en de subsidies van het SNN. ‘Dit alles is een beschamende vertoning’, zo vult Erik Bieze (GBS) aan. ‘Het is dan ook geen voorbeeld van de beloofde nieuwe bestuurscultuur.’

‘Gebruik de partijlijnen’

Egbert Hofstra (PvdA) doet een oproep aan de andere fracties van een landelijke partij: ‘Gebruik ook jullie partijlijnen om dit gasbesluit en de sluiting van de kinderhartchirurgie van tafel gaan.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal