Direct naar de inhoud.

Het openen van je restaurant als protest: ‘De onzekerheid nekt ons’

  • door:
  • op:
Restaurant Makedonia in Stadskanaal | Foto: RTV1

STADSKANAAL – Het haardvuur brand, de tafels zijn gedekt en de gasten druppelen binnen. Restaurant Makedonia in Stadskanaal opende vandaag eenmalig, uit protest, haar deuren.  De eigenaren willen hiermee een krachtig signaal afgeven aan Den Haag. Net als veel andere horecazaken zijn ze het ook hier in het restaurant aan ’t Knoal zat. Met name de onzekerheid nekt de ondernemers. 

‘Eigenlijk staat ons bedrijf al twee jaar een beetje stil’, zo vertelt mede-eigenaar Orlando Mamutovski. ‘We zien door de steeds wisselende maatregelen het perspectief gewoon niet meer. Het ene moment mag je met de helft van de capaciteit werken, een week later werk je via een afhaalluik.’

‘Mensen waren er aan toe’

Het restaurant zit niet honderd procent vol. Er wordt gewerkt met de helft van de capaciteit en er wordt gecontroleerd op QR codes. Dat doet echter niet af aan de sfeer, zo merkt Mamutovski. ‘Het is super gezellig, als vanouds gewoon. Mensen waren er echt weer aan toe, en wij natuurlijk ook.’ Nadat het restaurant bekend had gemaakt open te gaan, stroomden de aanmeldingen dan ook binnen. ‘In ongeveer een halfuur waren we al volgeboekt, zestig aanmeldingen dus.’

Groen licht

Ondanks het feit dat ze officieel de deuren gesloten moeten houden hoeft Mamutoviski niet bang te zijn voor boetes. ‘We hebben van tevoren even contact opgenomen met de gemeente’, aldus de restauranthouder. ‘Die hebben ons groen licht gegeven om deze avond open te gaan om zo ons statement te kunnen maken.’

Signaal naar Den Haag

Makedonia hoopt dat ze zo niet alleen een gezellige avond te hebben gehouden, maar ook dat ze een signaal hebben kunnen geven richting de politiek. Ze willen vooral duidelijkheid vanuit Den Haag en natuurlijk ook weer open kunnen. Voorlopig zit dat helaas er nog niet in, morgen moeten ze de deuren dus ook weer gesloten houden. Momutovski: ‘De komende dagen is het terug naar afhaalbestellingen en natuurlijk het nieuws volgen.’

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal