Direct naar de inhoud.

Hallenhoes Exloo stap dichterbij: ‘We mogen trots zijn’

  • door:
  • op:
Ontwerp Hallenhoes in dorpshart van Exloo Bron: Gemeente Borger-Odoorn

EXLOO – De plannen voor het nieuw te bouwen Hallenhoes in Exloo krijgt steeds meer vorm. De komende zes weken ligt het definitieve plan ter inzage. Volgens wethouder Niek Wind krijgt het voormalige Bebinghehoes een waardig opvolger. 

‘We mogen best trots zijn op de plannen die er nu liggen. En dan ben ik niet zozeer trots op mijn eigen aandeel maar vooral op het proces in z’n geheel,’ zo zegt Wind op zijn eigen website. De plannen kwamen tot stand door samenwerking tussen zowel de inwoners van Exloo, de Dorpsraad en de gemeente Borger-Odoorn.

Historie en emotie

De wethouder ziet dat er niet zomaar een mooi, multifunctioneel en toekomstbestendig pand aan het dorpsplein komt. ‘Het is méér dan dat. Er ligt zoveel historie en emotie ten grondslag aan deze plek. Het Bebinghehoes was vier eeuwen lang beeldbepalend voor het dorpscentrum van Exloo. Het vervulde een centrale functie in het dorpsleven. De impact van de brand vijf jaar geleden raakte inwoners en ondernemers dan ook in het hart.’

In het voorjaar van 2018 kreeg landschapsarchitect Andries van den Berg de opdracht om samen met de Dorpsraad input op te halen bij inwoners en ondernemers. Het leidde tot drie informatieavonden waar elke keer ruim 80 inwoners hun ideeën deelden. ‘Dat gaf ook direct aan hoe groot de behoefte bij de bewoners was om mee te denken over de herinrichting en functie van deze plek.”

Wat komt er in het nieuwe Hallenhoes?

In het plan dat nu ter inzage ligt is onder ander te zien dat in het nieuwe Hallenhoes ruimte is voor de Open Science Hub, het Schaapskudde Informatiecentrum (SIC) en het Toeristische informatie punt (TIP). Daarnaast kunnen ondernemers ruimte huren in het gebouw dat herrijst midden op het dorpsplein. ‘We hopen dat er een heel breed gedragen plan ligt,’ zo besluit Wind.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal