Direct naar de inhoud.

Kogel door de kerk voor De Horsten Musselkanaal: Raad stemt voor privatisering

  • door:
  • op:
Zwembad De Horsten in Musselkanaal.
Foto: Martijn Folkers/ RTV Noord

MUSSELKANAAL – Na jaren van discussie is er eindelijk duidelijkheid voor zwembad De Horsten in Musselkanaal. Ze mogen officieel op eigen benen gaan staan.  De gemeenteraad van Stadskanaal stemde maandagavond unaniem voor privatisering van het zwembad.

Dat betekent dat de exploitaite voortaan in handen ligt van het zwembadbestuur. Het bestuur krijgt een bruidsschat van 362.000 euro mee voor achterstallig onderhoud en verduurzaming.

‘Dat is niet verkeerd’

Ook zwembadbestuurder Eltje Toutenhoofd zat vol verwachting naar de raadsvergadering te kijken. ‘Dat is niet verkeerd’, reageert hij na afloop van de stemming met een luchtige knipoog. ‘Dit geeft een heel goed gevoel. We zijn hier nu al tien jaar bezig met het plan voor overname van het zwembad. En nu kunnen we eindelijk een bestemming geven volgens onze plannen. Dat geeft ruimte, bestuurlijke rust en het is natuurlijk geweldig voor de inwoners. Want daar doe je het voor, de leefbaarheid in het dorp.’

Het eerste wat Toutenhoofd en de andere bestuursleden willen oppakken, is de verduurzaming. ‘De huidige gasprijzen slaan namelijk een enorm gat in onze begroting.’

Lange geschiedenis

De beslissing kent een lange geschiedenis. De discussie gaat namelijk niet alleen over De Horsten maar ook over Bad Noord in Stadskanaal en ’t Vlasmeer in Onstwedde. De wethouders in de vorige collegeperiode, Peter Gelling en Francis Boen, durfden geen knoop door te hakken als het ging om privatisering. De daaropvolgende bezuinigingen en het lange wachten werd de zwembaden bijna funest.

Nu is er toch schot in de zaak gekomen. De baden zijn plannen gaan maken binnen door de gemeente gestelde financiële kaders. Zwembad De Horsten is de eerste die nu een voorstel op tafel heeft gelegd die voldoet aan de voorwaarden.

‘Historisch moment’

De andere twee zwembaden moeten hun plannen nog wat verdiepen. Wethouder Brongers hoopt dat er ook voor hun binnenkort meer duidelijkheid komt, maar ze is in ieder geval blij dat er voor De Horsten nu een plan ligt. ‘Dit is een historisch moment voor onze gemeente’, aldus de wethouder. ‘Laten we deze drive vasthouden om ook voor de andere baden medio 2022 een knoop door te hakken.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal