Direct naar de inhoud.

Studenten Noorderpoort gaan stemmen tellen in Stadskanaal

  • door:
  • op:
Het Noorderpoort in Stadskanaal F: Eigen foto

STADSKANAAL – Studenten van het Noorderpoort in Stadskanaal helpen op 16 maart mee met het tellen van de stemmen. Om 21 uur, na het sluiten van de stembureaus, gaan 10 leerlingen aan de slag. Om mee te mogen tellen volgen de studenten een online-cursus waarin ze uitleg krijgen over het stem- en telproces.

De achttien jarige Maaike Arnoldus is één van hen. Dit jaar mag ze voor het eerst stemmen. ‘Ik vind dat leuk. Ik ben geïnteresseerd in politiek en wil volgend jaar Bestuurskunde gaan studeren. Ik heb al een idee op welke partij ik ga stemmen maar voordat ik definitief beslis neem ik eerst de verkiezingsprogramma’s door.’

Lange avond

Sinds er weer met het rode potlood wordt gestemd is het tellen van de uitgebrachte stemmen weer handwerk geworden. Dat is een nauwkeurige en tijdrovende klus. Voor de studenten wordt het een lange avond. Paulien Bresters vindt dat geen probleem. Ze mocht vorig jaar voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat ze naar de stembus.

De studenten Paulien en Maaike F: Eigen foto

Ervaring opdoen

Docent Jeroen Wever van het Noorderpoort is blij met de belangstelling van de studenten voor het stemproces. Ze kunnen ook een oproep krijgen om overdag zitting te nemen in een stembureau. Zeker is dat ze alle 10 meehelpen met tellen. ‘Studenten krijgen daarvoor een kleine vergoeding. Sommigen doen het daarvoor. Anderen omdat ze geïnteresseerd zijn in politiek. Belangrijk is dat ze deze ervaring opdoen.’

Mochten Paulien en Maaike worden opgeroepen om zitting te nemen in een stembureau dan wordt met school geregeld dat ze daarvoor vrij krijgen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal