Direct naar de inhoud.

Rode vrouwen PvdA Stadskanaal starten project “Game Over!”: ‘Voor een onzichtbaar probleem’

  • door:
  • op:
Grietje Schipper (L) en Ina Deuring (R) willen een verborgen probleem oplossen | Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – In het kader van de internationale vrouwendag start PvdA Stadskanaal een project voor zogenaamde doorstroomwoningen onder de noemer ‘Game Over!’. Om precies te zijn, doorstroomwoningen voor vrouwen die scheiden maar zelf geen woning kunnen krijgen. Volgens de ‘rode vrouwen van de PvdA’, Grietje Schipper en Ina Deuring is dit nodig, ondanks dat het probleem niet tot nauwelijks bekend is. 

‘Gevangen in het huwelijk’

‘Wanneer je financieel niet zelfstandig bent, is het nog lastiger om te scheiden’, aldus Ina Deuring. ‘Want daar sta je dan, zonder rooie rotcent op straat. Geen huis, want er is een woningcrisis waar je ú tegen zegt’. Volgens Deuring en Schipper durven daarom sommigen de scheiding niet aan. ‘Ze zitten dan gevangen in hun huwelijk.’

Voor deze groep willen daarom de doorstroomwoningen creëren. De bedoeling is dan dat deze vrouwen met een bijstandsuitkering voor ongeveer een halfjaar in zo’n woning terecht kunnen met de kinderen. In dat halfjaar hebben ze dan de tijd om een permanente oplossing te realiseren. 

Bloedserieus

Vorig jaar tijdens de nationale vrouwendag startte Schipper en Deuring samen met hun partij de campagne tegen menstruatiearmoede, onder de noemer ‘bloedserieus’. Zo’n tien procent van de vrouwen en meisjes in Nederland kunnen namelijk geen tampons of maandververband betalen.

De campagne resulteerde uiteindelijk in een motie om voor deze groep in de gemeente Stadskanaal het maandverband gratis beschikbaar te stellen. Deze motie werd uiteindelijk unaniem aangenomen in de gemeenteraad. ‘Dat had nog wel wat voeten in de aarde’, vertelt Grietje Schipper. ‘We werden in het begin door sommigen voor gek verklaard. Het verbaast ons dan ook niks als we dezelfde reactie bij het plan voor de doorstroomwoningen.’

De poster van de actie ‘bloedserieus’

‘Niet te hard van stapel lopen’

Maar woningen beschikbaar stellen in een tijd van woningcrisis en een grote stroom aan vluchtelingen vanuit Oekraïne? ‘We willen beginnen bij één woning, die we dan over een halfjaar gerealiseerd willen hebben’, legt Ina Deuring uit. ‘Je moet ook niet meteen te hard van stapel lopen’, voegt Schipper eraan toe. ‘We gaan de komende tijd contact leggen met onder andere Lefier en de gemeente. Het is belangrijk dat we met z’n allen de krachten bundelen om dit voor elkaar te krijgen.’ Op den duur moeten er dan meer van dit soort woningen geopend gaan worden. 

‘We kunnen niet de hele wereld veranderen, maar je moet beginnen bij wat je zelf kan doen.’ – Ina Deuring

Een groot probleem?

Maar hoe groot is dit probleem nu werkelijk? Het KRO-NCRV programma ‘De Monitor’, liet in 2020 het verhaal zien van een vrouw uit Noordwijk. Zij ging scheiden maar door de woningcrisis geen huis kon vinden voor haar en haar dochter.  ‘En zo zijn er nog veel meer’, aldus Grietje Schipper. ‘Zeker hier in de regio waar veel armoede heerst horen we vaker deze verhalen. Maar het is allemaal verborgen armoede, niemand gaat zoiets aan de grote klok hangen, uit schaamte.’

Verkiezingen

Met de verkiezingen voor de deur, lijkt dit misschien op een campagne om stemmen te trekken. Maar dat spreken zowel Deuring als Schipper fel tegen: ‘Deze campagne realiseren we onder de vlag van de nationale vrouwendag. En die is nou eenmaal op 8 maart. Vorig jaar was dat hetzelfde met de landelijke verkiezingen. Als het op 18 december was geweest hadden we het op die datum gelanceerd.’

De ‘rode vrouwen’ gaan de komende tijd lobbyen om dit plan te realiseren. Maar volgens Deuring moet dat wel goed komen: ‘We kunnen niet de hele wereld veranderen, maar je moet beginnen bij wat je zelf kan doen.’

Eén reactie op “Rode vrouwen PvdA Stadskanaal starten project “Game Over!”: ‘Voor een onzichtbaar probleem’”

  1. Op zich natuurlijk geen slecht idee (doorstroomwoningen) Ware het niet dat woningen in het bezit zijn van woningcorporaties die hun eigen regie voeren. Wat opvallend is als er verkiezingen aanstaande dat de Pvda weer voortdurend inzet op Sociaal en sterk, en het tegengaan van armoede (mee eens) Echter wie waren er ook al weer verantwoordelijk voor de participatiewet waardoor mensen gratis of onder het sociaal minimum aan het werk zijn, of geplaatst werden in allerlei schijnconstructies (zie leer/werk, zie kansrijk beroep, zie participatiebanen, zie flextensie, zie schakelkans, zie beschut werk en afspraakbanen bij de Sociale werkvoorziening. Allemaal constructies opgetuigd waardoor mensen onder het Cao loon aan het werk zijn, of door een beperkt bijna de gehele verdiensten (soms al dan niet tijdelijk een extraatje van 200 euro, mits het college toestemt (achteraf, van invloed op toeslagen, en het moet perspectief bieden op regulier werk)…voor 90 tot 110 uur werk)mogen inleveren bij de gemeente. (met daaraan toegevoegd o.a. loonkosten subsidie) Als we armoede willen uitbannen moeten we ervoor zorgen dat iedereen tenminste een minimumloon/cao maandloon ontvangt. Vroeger werden bijv. bouwvakkers, medewerkers in de zorg, bibliotheekmedewerkers etc. etc. ook binnen het bedrijf opgeleid (met een Cao loon voor een leerling) waarom worden werkgevers zo in de watten gelegd….gratis medewerkers, opleidingen worden veelal ook nog betaald door de overheid met daaraan toegevoed subsidies voor het opleiden van mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-