Direct naar de inhoud.

OBS De Oleander verzamelt flessen voor Oekraïne: ‘Statiegeld gaat naar Giro 555’

  • door:
  • op:
De leerlingenraad van De Oleander met de opgehaalde flessen | Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – De leerlingen van OBS de Oleander in Stadskanaal zamelen flessen in om geld op te halen voor de mensen in Oekraïne. Onder leiding van de leerlingenraad draagt iedereen zijn steentje bij om zoveel mogelijk flessen binnen te halen. 

Onder de gele knop

Enkele leerlingen bedachten samen het plan om geld op te halen. De leerkrachten en de rest van de leerlingenraad waren meteen enthousiast voor het plan. ‘We leveren alle flessen uiteindelijk in en het statiegeld gaat naar giro 555’, zo legt één van de leerlingen uit. De school ging op pad langs supermarkten om hun actie onder de aandacht te brengen. Bij een aantal vonden ze gehoor en werden soms toegevoegd aan ‘de gele knop’. Dat is de donatieknop bij het flessen-inleverapparaat. 

Duizenden flessen

‘Ook gaan we de klassen rond om te vragen. En na school vragen we familie en de buren’, zo vertelt een andere leerling. De jongen naast hem voegt toe: ‘Ik vond vanmorgen zelfs een flesje in de bosjes toen ik naar school liep. Toch weer 25 cent.’ Alle flessen worden uiteindelijk bij de voordeur van de school verzameld. En daar liggen inmiddels al vele zakken met flessen. Maar voor de leerlingen kan het niet teveel worden: ‘We hopen op honderden, maar het mogen ook duizenden flessen worden.’

Binnenkort gaan ze dan naar de winkel om alle flessen in te leveren. Mensen kunnen hun flessen blijven brengen bij de school. ‘Maar een statiegeldbonnetje, daar zijn we misschien nog wel blijer mee. Scheelt sjouwen’, lacht één van de jongens.

Ook met een donatie zijn ze erg blij.

Bespreken in de klas

De oorlog in Oekraïne duurt ondertussen voort en kost nog iedere dag mensenlevens. Ook op OBS De Oleander wordt er in de klas over gesproken. ‘We kijken met de hele klas altijd het jeugdjournaal’, vertelt juf Thea Auwen. ‘Daarna bespreken we het met elkaar. Het is belangrijk dat ook kinderen meekrijgen wat er in de wereld gebeurt.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal