Direct naar de inhoud.

Lokaal Betrokken in Stadskanaal grote winnaar, opkomst historisch laag

  • door:
  • op:
Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Rond half twee vannacht maakte burgemeester Klaas Sloots de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Stadskanaal bekend. Lokaal Betrokken is de grote winnaar van de avond, de partij gaat van 1 naar 3 zetels. ChristenUnie blijft de grootste in Stadskanaal met in totaal vijf zetels. 

‘Ik blijf maar in mijn arm knijpen, ik kan het nauwelijks geloven’, zo reageert een uitgelaten Jur Mellies, lijsttrekker van Lokaal Betrokken, na de verkiezingsuitslag. ‘Twee zetels vonden we realistisch. Maar drie zetels, dat had ik in mijn stoutste dromen niet durven hopen.’

‘Dubbel gevoel’

Maar er waren ook partijen waar het minder ging. Zo zakte het CDA van vijf naar vier zetels. ‘Ik heb aan deze avond een dubbel gevoel overgehouden’, zo reageert CDA lijsttrekker Goziena Brongers. ‘Zetelverlies is natuurlijk altijd jammer. Daar doe je het natuurlijk niet voor. Maar aan de andere kant ik ben blij dat we alsnog de tweede grootste partij zijn gebleven.’

Geen nieuwe partijen

Net als vorig jaar haalde GroenLinks opnieuw geen zetel op ’t Knoal. En ook de twee nieuwe partijen, Jezus Leeft en HerRman haalden niet genoeg stemmen voor een raadszetel. ‘We hebben er alles aan gedaan, maar het mocht helaas niet baten’, aldus lijsttrekker van HerRman, Anton Reinders. ‘Maar over vier jaar staan we er gewoon weer.’

Historisch lage opkomst

In totaal kwam een kleine 42% van de stemgerechtigden in Stadskanaal stemmen. Dat is een daling in vergelijking met de, al niet overtuigende, 47% van vier jaar geleden.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal