Direct naar de inhoud.

Formatie Stadskanaal van start: ‘Verliezende partijen een pas op de plaats’

  • door:
  • op:
De Knoalster raad luistert naar informateur Bert Nederveen | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Met een openbare ‘duidingsvergadering’ werd vanavond in de gemeenteraad van Stadskanaal het startschot gegeven voor de formatie voor een nieuw college. In deze vergadering kreeg iedere partij de kans om haar belangrijkste speerpunten en opties voor een eventueel college kenbaar te maken aan de raad en de informateur.

Bert Nederveen, ook wethouder in Westerkwartier, werd door zijn partij; de ChristenUnie uit Stadskanaal voor de tweede maal gevraagd als informateur. Hij hoorde vanavond in de Knoalster raad de wensen en inbrengen van de partijen aan.

‘Niks over de kop gooien’

De huidige coalitie (ChristenUnie, CDA en VVD) houden het liefst aan elkaar vast. Samen met een nieuwe partij willen ze graag door. ‘We hebben in onze gemeente behoefte aan stabiel bestuur’, aldus Ingrid Sterenborg (CU). ‘Een vervolg op het vorige bestuursakkoord heeft onze voorkeur. We moeten niks over de kop gaan gooien.’

Maar de huidige oppositiepartijen zien graag dat de huidige coalitie niet wordt gecontinueerd. Met name het CDA, die een zetel verloor, komt in veel ‘voorkeurscolleges’ niet voor. ‘Het is tijd voor verandering’ zegt Machteld Luijken (SP). ‘De huidige coalitie is met deze uitkomst niet logisch. Verliezende partijen moeten een pas op de plaats maken.’

Grote winnaar

Ook de grote winnaar Lokaal Betrokken vindt het niet vanzelfsprekend dat het CDA aanschuift. Wij zien graag een college tussen ChristenUnie, Lokaal Betrokken, PvdA en een vierde partij die ook vindt dat het roer om moet’, aldus Jur Mellies. Hij kreeg hierbij bijval van D66, Gemeentebelangen, SP en de PvdA.

In gesprek

Met deze wensen kan informateur Nederveen aan de slag. Deze week zal hij gaan beginnen met de gesprekken. Als belangrijkste onderwerpen staan onder andere de financiële situatie van Stadskanaal, de woningcrisis, leefbaarheid en projecten als de treinverbinding richting Veendam bovenaan het lijstje.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal