Direct naar de inhoud.

Stadskanaal gebruikt foutieve foto in de lobby tegen windpark

  • door:
  • op:
Bron en foto: De Monitor
Bron en foto: De Monitor NCRV/KRO

STADSKANAAL – Aanstaande zondagavond gaat het NCRV programma ‘De Monitor’ aandacht besteden aan de gemeente Stadskanaal en de windturbines die mogelijk in haar achtertuin geplaatst gaan worden. Volgens de programmamakers gebruikt de gemeente Stadskanaal hiervoor een verkeerde en foutieve fotomontage. Stadskanaal zou dit doen  om Kamerleden te beïnvloeden de molens niet te plaatsen.

Stadskanaal gebruikt de afbeelding voor de lobby tegen de komst van een windpark aan haar gemeentegrens. Op de ‘artist impression’ zijn de windmolens achter Stadskanaal drie maal te groot afgebeeld, zo blijkt uit analyse van de fotomontage door drie onafhankelijke experts. De programmamakers blijken een merkwaardig telefoon gesprek gehad te hebben met een gemeentelijke woordvoerder die probeert uit te leggen dat de fotomontage alleen is bedoeld om nadruk te leggen op wat er zoal leeft in de regio en niet om het waarheidsgehalte van de foto. Stadskanaal en de Drentse buurgemeenten zijn tegen de plaatsing van windmolenparken in de Veenkoloniën.

De gewraakte foto
De gewraakte foto

Afbeelding
De Monitor gaat tijdens de uitzending verder in op de afbeelding en trekt de conclusie dat wie de afbeelding ook gemaakt heeft de windmolens die er op staan maar liefst 450 meter hoog zijn in plaats van 150 meter. Hiermee verspreidt Stadskanaal een fotomontage waarvan alle verhoudingen zoek zijn en gebruikt die dan wel om te lobbyen tegen de komst van het Drentse windpark. Stadskanaal heeft inmiddels laten weten de afbeelding gewoon te blijven gebruiken, of hij nu klopt of niet.

De uitzending inclusief een interview met Jan Nieboer van de actiegroep Platform Storm kun je aanstaande zondagavond (4 oktober) om 22.30 uur op NPO 2 zien.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal