Direct naar de inhoud.

Radioamateurs zijn blij met de vallende sterren vannacht.

  • door:
  • op:
Meteoorscatter bij zendamateurs

STADSKANAAL – De komende nachten kunnen we vallende sterren zien van de Perseïdenzwerm. Tijdens het hoogtepunt van deze meteorenzwerm, rond 12 augustus, kunnen we vaak tot wel honderd vallende sterren per uur zien. De omstandigheden zijn dit jaar vrij gunstig. De meeste meteoren verschijnen waarschijnlijk tussen 23 en 5 uur vannacht van 12 op 13 augustus. Als het dan goed helder is, kun je gemiddeld elke minuut wel een vallende ster zien.

Perseïden
Iedere zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

Radiozendamateurs

Een bijzondere tak van deze radiohobby is het maken van verbindingen via meteoor-scatter (MS) tijdens de Perseïden. De essentie is dat in de E-laag, op circa 100 km hoogte boven het aardoppervlak, ionisatiesporen onstaan door deze meteoriden. Aan die gebieden kunnen zelfs VHF radiogolven reflecteren, waardoor grote afstanden overbrugd kunnen worden. Vaak duurt deze scatter verbinding maar enkele seconden (een ping) maar soms kan dit ook wel 20 seconden duren waarbinnen de zendamateur al zijn gegevens kan uitwisselen met het tegenstation. Men noemt dit ook wel een burst. Radiozendamateurs hebben een zendmachtiging en zijn veelal lid van de VERON (Vereniging Experimenteel Radio Onderzoek Nederland). In Stadskanaal bestaat er de afdeling VERON Kanaalstreek. Iedere 3e vrijdagavond van de maand komen de radio hobbyisten bijeen in het restaurant van de museumspoorlijn STAR om gegevens uit te wisselen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal