Direct naar de inhoud.

Mogelijk miljoenenschade Astron door windturbines

  • door:
  • op:

<a href=” />

Foto: netwerk LOFAR
– Foto: antenne netwerk LOFAR

BORGER/EXLOO – De bouw van de vijftig windturbines in de Drentse Veenkoloniën dreigt een miljoenenschade te veroorzaken voor LOFAR, de radiotelescoop van Astron die uit 20.000 kleine antennes bestaat. Het antenneveld van Lofar in en rondom Exloo zal door het windpark worden verstoord. Dat betekent dat 53 stationclusters, verspreid door heel Europa, nauwelijks nog bruikbaar zullen zijn. Dat zegt directeur Marco de Vos van Astron, het sterrenkundig instituut in Dwingeloo. LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het begin van ons heelal waar te nemen. LOFAR staat voor ‘Low Frequenty Array’ en is een radiotelescoop die honderd maal gevoeliger is dan normale radiotelescopen. De kleine antennes zijn verdeeld over een gebied met een diameter van 100 kilometer in Nederland en gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk. Daarnaast worden stations met antennes in Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland (aanbouw/opdracht), Polen, Frankrijk en Zweden gebouwd en aangesloten op het Nederlandse netwerk. Daarmee zou LOFAR een 15x hogere beeldscherpte gaan bereiken.

Lofar vreest door de komst van het windpark nu enkele opdrachten mis te lopen en ook geen eigen ruimte-onderzoek meer te kunnen doen. De organisatie vreesde al langer dat de windmolens in Drenthe problemen zouden kunnen gaan veroorzaken, maar kon dit tot voor kort niet hardmaken. Eigen onderzoek naar de invloed van windturbines op een antenneveld in Roodeschool bevestigde nu de vrees. Zodra wieken van de windmolens boven de horizon uitsteken, ontstaat er een nadelig echo effect liet de organisatie vorige week nog weten via het DvhN.

De Vos heeft inmiddels bij minister Kamp zijn bevindingen uiteengezet maar deze zegt toch door te willen zetten met de windmolenplannen in het Drentse veenkoloniaal gebied. Kamp erkent dat de windmolens voor storing gaan zorgen, maar dat zoiets in een klein land als Nederland niet te voorkomen is. Kamp wil proberen de storing tot een minimum te brengen. Het project LOFAR heeft 100 miljoen euro gekost en is grotendeels bijeen gebracht door middel van subsidies, de Nederlandse overheid en het belanghebbende bedrijfsleven.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal