Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Het nieuwe radio luisteren


Ojee de mening van BJ
– Radio, video en medianieuws volgen via je mobiel wordt steeds populairder. De iphone, of overige smartphones zijn de draagbare radio..euh, media-ontvangers van de toekomst..

Radio uitzendingen via een internetstream winnen aan populariteit omdat het veel te lang duurt voordat Nederland T-DAB (ether)uitzendingen landelijk gaat invoeren. Terwijl alle Europese landen om ons heen druk bezig zijn om de FM zenders over te zetten naar T-DAB, gebeurd er hier zoals gebruikelijk niets tot weinig.  Natuurlijk lacht de GSM-operator zich rot. Breedband (mobiel internet) wordt de toekomst voor radio ‘nieuwe stijl’ (jongeren weten al niet anders). Door het veel te lang aarzelen (nu al meer dan 10 jaar) om T-DAB landelijk uit te rollen is dat ook volkomen te begrijpen. Platforms zoals ‘mobilaria’ en ‘Tunin.fm’ grijpen hun kans..en met succes! De nieuwe generatie smartphones doen daar nog eens een schepje bovenop. Via mijn iPhone log ik bijvoorbeeld in op de website van RTV Stadskanaal en beluister de radiostream zonder problemen waar dan ook in Nederland. Ook in mijn auto werkt dat zonder problemen. Glashelder en in stereo! Prachtig en beter dan FM ontvangst..  Het analoge FM en digitale T-DAB gebeuren komen hierdoor nog verder op afstand want vanaf nu wordt radio via (mobiel) internet gewoon overal draadloos aangeboden dankzij het snelle 3G netwerk van je provider (b.v vodafone of T mobile). Toch jammer, want wat zou er nu mooier zijn geweest dan digitale etherzenders (met lokale zenders via een local window) ter vervanging van de FM band. Maar we wachten af.. Al geloof ik niet meer in T- DAB. Misschien de volgende generatie digizenders.. Als de overheid eindelijk eens durft door te pakken..

Hoe langer de overheid echter wacht met duidelijke besluitvorming omtrent T-DAB ( Digitale Audio Broadcasting), hoe populairder breedbandradio zal gaan worden in ons land. Bovendien zullen radio omroepen ook geen dure frequentie kavels meer willen kopen dankzij mobielinternet. Voor de vertrouwde FM band ziet het er gelukkig toch nog zonnig uit want dankzij het mobieltje (met ingebouwde FM tuner) kan dat nog jaren door. Maar pas op: In de nieuwe generatie smartphone wordt dit al niet meer ingebouwd. Alles gaat straks via een internetstream. Ook het wifi (thuis) netwerk wordt steeds populairder. Je gsm schakelt automatisch om!

Het nadeel van internet is (vind ik) dat je zoveel radiozenders en content kunt ontvangen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je zult dus je eigen voorkeur zaplijst moeten gaan maken.  RTVStadskanaal (RTVS) staat inmiddels al langere tijd in de zaplijst ‘zenders uit Groningen’ via Tunin.FM. Maar op een smartphone kun je onze stream natuurlijk ook direkt beluisteren.  Probeer maar eens door één van de streamlogo’s aan te klikken op onze website op je mobieltje. – Het nieuwe radio ontvangen is begonnen…

BJ

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.