Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Digitale etherradio in de startblokken

RTV S – We staan aan de vooravond van iets nieuws. De opvolger van FM heet T-DAB (Terrestrial Digitale Audio Broadcasting). Radio Noord en Radio Drenthe mogen feitelijk nu al starten..

In oktober 2010 werd bekend dat de landelijke en de niet-landelijke commerciële en publieke omroepen vanaf 1 sept. 2011 mochten beginnen met de DAB uitzendingen. Tot nu toe heeft daar nog niemand in onze regio gebruik van gemaakt. Daar komt binnenkort verandering in want de frequenties en kavels zijn nu bekend. Zodra de techniek ook zover is  (ombouw zendmasten etc.) gaat het feest beginnen. Uiterlijk 1 september 2015 moet de landelijke omroep zelfs een bereik hebben van 80 % van Nederland.

De ons bekende regionale zenders zoals Simone FM, Radio NL, Radio Continu, Radio Noord, Radio Drenthe, Waterstad FM komen in een multiplex op 183.64 MHz (kanaal 6B). De landelijke commerciële zenders komen op Kanaal 11C (220.35 MHz). De landelijke publieke zenders komen op kanaal 12C (227.36 MHz).

De lokale publieke omroep wil men gaan plaatsen in de L band . RTV Stadskanaal pleit echter voor een ‘local window’ op kanaal 6B met een eigen DAB zender. Hierop kunnen dan bijvoorbeeld drie lokale zenders meeliften en zo de kosten gaan delen. Bovendien is dan het zenderbereik beter (luisteraars vinden ons sneller) met een gezamenlijke multiplex in eigen regio. RTV Stadskanaal hoopt dan ook dat de OLON zich gaat inzetten met een lobby de politiek te overtuigen niet de lokale zenders weg te stoppen in de L – band (1452 MHz tot 1479,5 MHz).

Luisteraars hoeven overigens niet gelijk naar nieuwe radio ontvangers te grijpen. De FM band zal nog lange tijd (naast DAB) blijven voortbestaan.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.