Direct naar de inhoud.

Stoom- en treinspektakel in Oost-Groningen.

  • door:
  • op:
De Kameel

STADSKANAAL – Museumspoorlijn S.T.A.R. bestaat 20 jaar. Dit wordt tijdens het weekend van 15 en 16 september gevierd met het evenement “Stadskanaal onder Stoom”.

Museumspoorlijn S.T.A.R. pakt dit weekend groots uit met onder andere vele oude locomotieven, machines, een stoomboot en modeltreinen. De treinen rijden een intensieve dienstregeling op het hele traject van Veendam naar Musselkanaal. In het stoomdepot in Stadskanaal zijn de locomotieven en vele andere machines onder stoom te zien.
Locomotieven Tijdens het jubileum komen ongeveer acht locomotieven in actie. De eigen Russische stoomlocomotief TE-5933 van maar liefst 136 ton zwaar zal actief zijn in de dienstregeling, alsmede locomotief “Bison” (bouwjaar 1928) van collega museumbedrijf “Stoomtrein Goes Borssele” en locomotief “Magda” (bouwjaar 1925) van de Museum Buurt Spoorweg uit Haaksbergen.  Daarnaast zijn van Museumspoorlijn S.T.A.R. de diesellocomotieven uit de jaren ’50 van de vorige eeuw in actie te bekijken. Ook enkele vooroorlogse veteranen maken hun opwachting. Alle genoemde locomotieven zullen actief zijn in de dienstregeling en zijn uitgebreid te bezichtigen in het stoomdepot in Stadskanaal.

Meer treinen – De Rode Duivel: Dit type dieseltreinstel, heeft jarenlang dienst gedaan op de spoorlijn Zwolle-Emmen. Ook werden ze ingezet op de spoorlijnen in Noord-Nederland. Een speciale gast is treinstel 20 (De Kameel) van de Nederlandse Spoorwegen. Dit treinstel is in 1954 gebouwd voor de NS als directierijtuig.

Ter land, varen en werken met stoom – De verbinding tussen stoom op het spoor, stoom als belangrijke aandrijftechniek en vooruitgang die in de vorige eeuw is geboekt staan dit weekend centraal. Dat zal in het weekend van 15 en 16 september goed te zien zijn aan de vele machines die in Stadskanaal zullen zijn te bezichtigen. Zo zal van de brug bij het station stoomraderboot “De Jonge Wachter” naar het centrum varen. Een greep uit het aanbod van werktuigen: een zaagmachine op stoom, stationaire motoren, een stoommobiel, een stoomtractor, een écht op stoom rijdend model van een stoomlocomotief waarachter kan worden meegereden en zelfs een heuse stoomauto! Er kan met de boot en de bus een rondje worden gemaakt.

Modelspoor en werkplaats

Stoombus

Er rijden niet alleen grote treinen, ook aan de kleine treinen is gedacht. In de grote rijtuigenloods bij het station Stadskanaal is een uitgebreide modelspoorbeurs met onder andere modelspoorbanen en kleine stoommachines.  En uiteraard is het ook mogelijk om een kijkje te nemen in de werkplaats van Museumspoorlijn S.T.A.R. Daar is te zien hoe stoom- en diesellocomotieven helemaal gereviseerd worden.

 
20 jaar – In 1992 werd de Museumspoorlijn opgericht om de spoorlijn Veendam-Musselkanaal te behoeden voor sloop. In de jaren daarna bouwde het bedrijf zich uit tot een volwaardig spoorwegbedrijf met werkplaats, herbouwd station, loodsen en verzorgingsgebouwen voor de locomotieven in de oude stijl.
Programma: meerijden, bekijken en beleven! “Stadskanaal onder Stoom” vindt op zaterdag 15 en zondag 16 september plaats op het stationsemplacement van Museumspoorlijn S.T.A.R. te Stadskanaal.

Openingstijden van de beurs en de stoommachines: 10.00 tot 17.00 uur. De treinen rijden gedurende dit weekend tussen 09.30 en 17.30 uur.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal