Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Open Monumentendag 2013 in de gemeente Stadskanaal

DSC_0009Activiteit: Open Monumentendag in de gemeente Stadskanaal:
-Ingebruikname Huisje van Manning,
-Opening Karl van Beekumexpositie
-Presentatie rondom thema Macht en pracht
-Semsstraatkerk te bezichtigen

Datum: zaterdag 14 september 2013
Tijd: van 12.00-17.00 uur
Entree: alle activiteiten zijn gratis
Open Monumentendag 2013 in teken van ‘Macht en Pracht’

De landelijke Open Monumentendag 2013 heeft als thema ‘macht en pracht’. Overal in ons land staan gebouwen die niet alleen kenmerkend zijn door hun functie (woning, kerk, winkel, school) maar ook door hun uitstraling, hun representatief voorkomen. Rijk gedecoreerde boerderijen, handelskantoren, nutsgebouwen en woonhuizen waren het visitekaartje van hun eigenaren. Alhoewel het in de gemeente Stadskanaal ontbreekt aan imposante landhuizen en kastelen vinden we ook hier bouwmonumenten met een zekere grandeur. Een fraaie ijzeren toegangshek, een monumentaal bordes en/of een decoratieve daklijst geven zo’n monument net dat beetje extra uitstraling.

Huize ter Marse, het onderkomen van het Streekhistorisch Centrum, is ook zo’n pand. Hier wordt op zaterdag 14 september de afgelopen winter grondig gerenoveerde dienstwoning in gebruik genomen. In de nieuwe expositiezaal van dit ‘Huisje van Manning’opent ’s ochtends een tentoonstelling van de kunstschilder Karl J. van Beekum en zijn vrouw Anna Brons. Te zien zijn schilderijen waarop Van Beekum bekende plekjes in en rond Stadskanaal vastlegde. Zeven van deze werken komen uit de gemeentelijke kunstcollectie en worden in langdurig bruikleen aan het Streekhistorisch Centrum overgedragen. Speciaal voor Open Monumentendag worden ook 10 panelen tentoongesteld die afkomstig zijn van scholengemeenschap Ubbo Emmius. Deze panelen stellen de Gemeentehuisbrug en omliggende panden voor in de jaren zestig en zeventig. Deze panelen werden lang verloren gewaand maar zijn gelukkig toch bewaard gebleven.

Wat is er verder nog te doen:
-Aanhakend bij het thema wordt in het Streekhistorisch Centrum om 15.30 uur een gratis diapresentatie gehouden over het thema ‘macht en pracht’.
-De watertoren naast het SHC, met zijn fraaie bakstenen buitenmuur is deze middag geopend om de tentoonstelling ‘Witte Olifanten’ met keramiek van Mirjam Veldhuis te bezichtigen en bovenop van het uitzicht te genieten.
-Speciaal voor deze Open Monumentendag geeft het Streekhistorisch Centrum een brochure uit met als titel ’t oog wil ook wat’. Hierin wordt een aantal opvallende decoratieve bouwmonumenten in onze gemeente beschreven en afgebeeld. Het is gratis verkrijgbaar.
-de Nederlands Hervormde kerk aan de Semsstraat 1 te Stadskanaal en de aangrenzende monumentale begraafplaats zijn open ter bezichtiging.

Het Streekhistorisch Centrum, Huisje van Manning met Van Beekumtentoonstelling en de Watertoren zijn zaterdag 14 september geopend voor publiek van 12.00-17.00 uur en gratis toegankelijk. (De officiële opening van het Huisje is om 10.00 uur)

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.