Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Beklim nu nog de Watertoren in Stadskanaal

Het uitzicht vanaf de toren over Stadskanaal. Foto: Jaap Kok/SHC

STADSKANAAL – Met ingang van dinsdag 1 mei is de watertoren van Stadskanaal weer te beklimmen. Het Streekhistorisch Centrum stelt dan vanaf 14.00 uur de deuren weer open. Het is vermoedelijk het laatste seizoen dat de watertoren te beklimmen is: de gemeente Stadskanaal heeft de toren verkocht en die zal vervolgens door de nieuwe eigenaren eerst gerestaureerd worden.

Wanneer de koopakte van de toren daadwerkelijk zal passeren, is nog niet bekend. Daardoor is het nog niet duidelijk hoe lang het beklimmen deze zomer nog kan doorgaan en zijn alle activiteiten die voor dit seizoen in voorbereiding waren, helaas geannuleerd. De ‘gewone’ beklimmingen en bezichtiging van de toren blijven voorlopig tot nader bericht wel mogelijk.

Wie de stalen trappen door het hart van Stadskanaals markantste rijksmonument durft te trotseren, wordt beloond door een uniek en overweldigend uitzicht vanaf het dak van de toren. De toren is 42,75 meter hoog en staat op 7 meter boven NAP. Hiermee was het lange tijd het hoogste punt van de gemeente.

Bekende markeringspunten die in het uitzicht zijn te onderscheiden, zijn de Juffertoren in Onstwedde, de windmolens langs de Duitse grens, de aardappelmeelfabriek in Ter Apelkanaal en Gasselternijveen en bij heel helder weer is zelfs het Gasuniegebouw in Groningen met het blote oog te zien.

Ook heel mooi zijn de verschillende landschappen van de Kanaalstreek te herkennen: het vlakke veengebied waar het Stadskanaal kaarsrecht doorheen snijdt met in het oosten de beboste glooiingen van Westerwolde en in het Westen de verheven horizon van de Drentse Hondsrug.

De watertoren is op dezelfde tijden geopend als het Streekhistorisch Centrum: een combinatiebezoek is dus erg aantrekkelijk. De openingstijden zijn door de week van dinsdag t.m. vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zondag 6 mei van 14.00 tot 16.30 uur. Adres: Ceresstraat 1 en 2 Stadskanaal. Voor inlichtingen en groepsbezoek: 0599-612649.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.