Direct naar de inhoud.

Once upon a time in het veen

  • door:
  • op:

artist impression Once upon a time in het veenSTADSKANAAL – Once upon a time in het veen is een 10 weken durende unieke reis met 100 meter smalspoor en een treinstel.  Van Veendam en Stadskanaal tot en met Erica van 4 april t/m 8 juni 2014.

Het reistraject volgt de eeuwenlange geschiedenis van de Drents-Groningse vervening. Zoals de grens van de ontginningen van noord naar zuid verschoof, zo wordt het spoor gelegd van het Groningse Wolfsbarge tot het Drentse Erica. Tijdens de reis worden 10 tijdelijke ‘stations’ gebouwd waar de voorstelling ‘Once upon a time in het Veen’ wordt gespeeld.

De titel van de reis verwijst naar de beroemde Italiaanse spaghettiwestern van Sergeo Leone ‘Once upon a time in the West’, waarin een zelfde pioniersmentaliteit wordt belicht zoals die ook heerste tijdens de grootschalige verveningen in Groningen en Drenthe. Langs de kanalen in het veen ontstonden dorpjes, langs het spoor in het Wilde Westen stations. De beeldtaal van cowboys en westerns is gekozen om het verhaal op een toegankelijke wijze voor het voetlicht te brengen. Het toont bovendien een mooie parrallel tussen turfstekers en goudzoekers.

Smalspoor in Drenthe100 kilometer samenwerking
De 100 meter spoor wordt door een spoorploeg aangelegd. De spoorploeg bestaat uit leden van de PeerGrouP, waaronder ‘voorman’ Henry J. Alles, en deskundigen van het Smalspoormuseum in Erica. De ploeg wordt aangevuld met tientallen vrijwilligers uit de omgeving. De ploeg bouwt het spoor voor de trein op en breekt het achter de trein weer af. Per dag wordt circa twee kilometer afgelegd. De trein rijdt van Wolfsbarge en De Groeve naar Annerveensche Kanaal, naar Veendam, naar Stadskanaal, naar Buinerveen, naar Valthermond, naar Munnekemoer, naar Foxel, dan naar Klazinaveen en eindigt in Erica. In totaal is de route op de kop af 100 kilometer.

De voorstelling, een snertwestern
Aan het einde van iedere werkweek wordt een station en een tribune gebouwd. Hier speelt op de vrijdag- en zaterdagavond de muzikale ‘snertwestern’ Once upon a time in het veen. Het verhaal is geënt op de filmklassieker maar omgetoverd naar het ruige grensgebied van Groningen en Drenthe.Het spoor trekt door het weidse veenlandschap, op zoek naar het nieuwe goud. Gelukzoekers en vuurvreters maken de dienst uit. Als de karavaan verder trekt blijven spookdorpen en armoedzaaiers achter. Het verhaal krijgt een onverwachte lading als een boer met hulp van twee vrijbuiters de spoorwegmagnaat te slim af is.

De cast van Once upon a time in het veen bestaat uit professionals van de PeerGrouP en vele figuranten uit de regio. Concept Henry J. Alles, script Rick Steggerda en Henry J. Alles, regie Paul van der Laan, muziek Merel van Dijk, spel Wanting Li, Guus Boswijk, Sanne Verkaaik, Boudewijn Koops, Henry J. Alles en vrijwilligers en figuranten uit de regio.  [ lees ook dit bericht ].-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal