Direct naar de inhoud.

Ergernis over uitbundige windmolenverlichting

  • door:
  • op:
Windmolens achter Veendam – (Foto: B.J. Brinkman – RTV1)

VEENDAM – Met het steeds hoger worden van de windturbines is obstakelverlichting vaker aan de orde wat leidt tot bezwaren uit de omgeving.

Te uitbundige verlichting

“De uitbundige verlichting op windmolens zorgt voor overlast en is in feite onnodig. Met behulp van een aanpassing kunnen de lampen veel vaker uit”. Dat vertelde Gert-Jan Veldink uit Kiel-Windeweer, lector aan de Hanzehogeschool Groningen eerder in het DvhN. Veldink wil zelfs met een petitie de bevolking van Groningen en Drenthe mobiliseren om iets te gaan doen tegen de door velen als hinderlijk ervaren verlichting van windparken. Hij zich stoort zich vooral aan de lampen op de 35 turbines van het inmiddels in gebruik genomen windpark bij de N33

Motie

Inmiddels heeft ook het Groningse Tweede Kamerlid William Moorlag van de Partij van de Arbeid aan de bel getrokken. De bouw van Windpark N33, Windpark Geefsweer en Windpark De Drentse Monden en Oostermoer waren de directe aanleiding voor hem om een motie in te dienen. “De verlichting van die parken is in een groot deel van Oost-Groningen en de Veenkoloniën te zien. Heel veel mensen vinden het lelijk en naar mijn smaak is het ook niet nodig. We zijn volgens mij technologisch zo ver dat dit vrij gemakkelijk is op te lossen”, zegt Moorlag bij RTV Noord.

 

Verlichting windturbines gezien vanaf de Kielsterachterweg

Automobilisten en overige weggebruikers kunnen in de avond en nachtelijke uren worden afgeleid door de felle rode lampen en witte flitsers van de hoge windturbines. Doordat automobilisten hun focus richten op deze (soms knipperende) verlichting kan dit tot ongelukken leiden.

Geraadpleegde website: Ponderaconsult-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal