Direct naar de inhoud.

Presentatie advies herindeling Groningen bekend gemaakt

  • door:
  • op:

Geert-jansenDe gemeenten Slochteren, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Oldambt moeten opgaan in één gemeente: de A7-variant. Daarnaast moeten Veendam, Pekela, Stadskanaal, Bellingwedde en Vlagtwedde fuseren tot de gemeente Zuidoost-Groningen.

Bekijk hier het hele bericht (.PDF)

Dat adviseert de commissie-Jansen donderdag aan de gemeenten in het rapport Grenzeloos Gunnen II.

Ander advies
Dit wijkt af van het voorstel Grenzeloos Gunnen I, waar de commissie-Jansen vorig jaar mee kwam. Hierin pleitte de commissie voor gemeente De Compagnie en een grote gemeente met de werktitel Oost-Groningen. Maar de gemeenten kwamen hier onderling niet uit; geen enkele gemeente steunt het plan voor Oost-Groningen.

Geen gemeente Westerwolde
Ook is het voorstel voor de gemeente Westerwolde volgens de commissie-Jansen onvoldoende robuust: ‘Het is een te kleine gemeente voor de aankomende herindeling’. De gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde moeten volgens de commissie opgaan in Zuidoost Groningen.

Veendam
Voor de commissie was de gemeente Veendam het meest zware discussiepunt. De gemeente heeft een sleutelpositie voor zowel de A7-variant als de variant langs de N33. In Grenzeloos Gunnen adviseerde de commissie om Veendam op te laten gaan in een variant met onder meer Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde. Nu zegt de commissie dat het beter is om Veendam op te laten gaan in Zuidoost-Groningen.

 

Tekst : RTV Noord-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal