Direct naar de inhoud.

Geen Veendam in herindelingsvisie burgemeester Pekela

  • door:
  • op:
Foto: Wilma Swarts – RTV1

OUDE PEKELA – Gemeente Pekela, gemeente Stadskanaal, gemeente Westerwolde en gemeente Oldambt zouden moeten worden samengevoegd tot één grote Oost-Groninger supergemeente. Dat stelt burgemeester Jaap Kuin van Pekela voor. Dat zegt de burgemeester bij regionale omroep RTV Noord.

Veendam

‘Soms word je moedeloos van de voortgang die we boeken bij de herindeling. Wat zou het mooi zijn als we een grote stap voorwaarts maakten’, vindt Kuin. Een herindeling met Veendam en Stadskanaal zit er niet meer in voor Pekela. Veendam wil namelijk wel verder met Pekela, maar niet met Stadskanaal. Toch zou dit de meest ideale gemeente geweest zijn. Veenkoloniaals en goed te overzien.

In een eerder interview bij streekomroep RTV1 gaf Kuin reeds aan dat een herindeling niet te voorkomen is. Maar ook dat de ideale variant Pekela, Stadskanaal, Veendam (PSV) afgeschoten is door de gemeente Veendam. Gelijktijdig voegde hij daar nu aan toe dat in zijn ogen een herindeling van Pekela met Stadskanaal, Westerwolde en Oldambt ook goed zou zijn. Wat er dan met de gemeente Veendam moet gebeuren laat de burgemeester in het midden.

Supergemeente

Kuin stelt nu een Oost-Groninger supergemeente voor. “Als wij over onze eigen schaduw heen durven stappen, ben ik ervan overtuigd dat het beter is om met elkaar dan tegen elkaar te opereren in ons gebied. Kijk naar werkvoorzieningsschap Afeer. Dat kwam heel moeizaam tot stand. Maar het draait nog geen jaar en we zien nu al de eerste grote successen. Het kan dus gewoon.” Kuin stelt voor om niet als losse gemeenten aan bedrijven te trekken, maar om als Oost-Groningen één economisch beleid te maken en samen te gaan voor arbeidsplaatsen in de regio.

Op eigen titel

Kuin doet het voorstel op eigen titel. “Sinds de fusie met Stadskanaal en Veendam is afgeketst, is de Pekelder gemeenteraad aan het nadenken over de toekomst. Alleen met Veendam lost niets op, dus er moet nu breed worden gekeken naar een oplossing. Ik hoop dat de raad deze oplossing durft mee te nemen in haar afweging”. Volgens de burgemeester is het mogelijk om in 2023 al een ’tussenvorm’ rond te hebben. Dan zou de supergemeente er in 2030 kunnen zijn.

Paard achter de wagen

1e voorstel ZOG (archief)

De voorgestelde variant van Kuin is niet uniek. In het begin van de herindelingsgesprekken (zeven jaar geleden) werd ook bijna dezelfde situatie voorgesteld met hierin één grote gemeente ‘Zuid Oost Groningen‘. Toen was er nog sprake van Pekela en Veendam gekoppeld aan Hoogezand. Maar deze gemeente is inmiddels gefuseerd tot de gemeente Midden Groningen.

Of de reeds nieuw gevormde gemeenten überhaupt zitten te wachten op Kuins voorstel is nog maar de vraag. Het blijft een beetje ‘het paard achter de wagen spannen’ door al die gemiste kansen.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal