Direct naar de inhoud.

Extra vergadering in Pekela vanwege herindeling

  • door:
  • op:
Gemeentehuis Pekela – (Foto: Wilma Swarts/RTV1)

PEKELA – De gemeenteraad van de gemeente Pekela houdt aankomende dinsdag een extra raadsvergadering. De vergadering vindt plaats in MFC De Binding. De raad wil namelijk fysiek bij elkaar komen. Publiek mag ook aanwezig zijn, maar dient zich wel aan te melden via de griffier. 

Nu de samenwerking tussen de gemeente Veendam en gemeente Pekela in de vorm van De Kompanjie stukgelopen is, wil de gemeenteraad duidelijkheid hebben over de herindeling. Door het vertrek van waarnemend burgemeester Froukje de Jonge van Stadskanaal is die gemeente niet enthousiast over een nieuwe verkenning voor een herindeling. De gemeente Stadskanaal is toe aan rust en wil een kroonbenoemde burgemeester. Dat geven verschillende raadsleden aan.

In het begin van het herindelingsvraagstuk stonden de gemeenten Pekela en Stadskanaal positief over een herindeling met de drie gemeenten. Het werd toen ook wel de PSV herindeling genoemd. Veendam wou alleen niet samenwerken met de gemeente Stadskanaal.

herindeling Zuid Groningen

Voor de gemeente Pekela blijft er niet veel keuze over. Ze moeten of zelfstandig blijven of opnieuw de samenwerking aangaan met Veendam. Stadskanaal heeft op dit moment geen behoefte aan een herindeling, Westerwolde ziet weinig in een samenwerking met Pekela en Oldambt richt zich vooral op de A7, waar Pekela weer niet aan ligt.

Pekela heeft 12.000 inwoners en is daardoor een kleine gemeente met weinig geld. Dat kan voor problemen zorgen, want het rijk geeft steeds meer taken door aan gemeenten. Dat is ook de reden waarom wethouder Lian Veenstra in de gemeente Stadskanaal is opgestapt afgelopen maand.

De gemeente Pekela wil nog niet veel zeggen over de opties om opnieuw samen te werken met de gemeente Veendam. Deze opties staan in vertrouwelijke documenten en worden dinsdagavond aan het begin van de vergadering openbaar gemaakt.

Lees ook: Veendam en Pekela nieuwe gemeente?

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal