Direct naar de inhoud.

Veendam en Pekela nieuwe gemeente?

  • door:
  • op:

VEENDAM – Pekela en Stadskanaal wilden herindelen. Ook met Veendam. Er gloorde enkele jaren geleden kortstondig een prachtige PSV gemeente aan de horizon. Zeer kort, want de Veendammer gemeenteraad maakte al snel korte metten met dit voornemen. Het gevolg: twee gefrustreerde gemeenten.

Stadskanaal zelfstandig

Deze situatie heeft er voor gezorgd dat de gemeente Stadskanaal nu het liefst zelfstandig blijft. De grootste gemeente van zuid Groningen gaat geen enkel initiatief meer nemen op gebied van een Veenkoloniale herindeling. Voor Pekela ligt dat anders. Een zelfstandig voortbestaan is wel een wens maar economisch niet meer haalbaar. De Pekelders staan met de rug tegen de muur.

Nieuwe hoop

Maar er gloort nieuwe hoop. De gemeente Veendam wilde immers niet met Pekela én Stadskanaal herindelen maar mogelijk wel ‘enkel’ met de Pekela’s. Sterker: Veendam blijkt de enige gemeente die nog überhaupt zaken wil doen. Buurgemeenten Westerwolde, Stadskanaal en Oldambt zien het namelijk niet zitten om met Pekela samen te werken.

De Kompanjije
Veendam heeft als enige buurgemeente de deur niet definitief dichtgedaan. Dat schrijft het DvhN vandaag in haar krant. Er zijn verkennende gesprekken uitgevoerd door Frank de Vries, voormalig wethouder van de stad Groningen en waarnemend burgemeester van Ten Boer, en organisatieadviseur Audrey Rohen. Het duo heeft de uitkomsten dinsdagavond 21 april tijdens een digitale en vertrouwelijke sessie met de vijftien raadsleden en het voltallige college van de gemeente Pekela gedeeld.

Enkele bronnen bevestigen tegenover het Dagblad van het Noorden dat het rondje die De Vries en Rohen hebben gemaakt weinig nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Toch is het opmerkelijk dat Veendam weer in de race is om met Pekela verder te gaan. Vanuit de Parkstad kwam eerder de boodschap dat het college geen reden meer zag in voortzetting van de ambtelijke samenwerking De Kompanjie.

Pekela: herindeling of zelfstandigheid
Met de analyse van De Vries en Rohen is de keuze nu aan de raad van Pekela: herindelen – en dan met Veendam – of zelfstandig blijven. Voor de zomer moet hierop het antwoord komen. Van belang is vooral wat de financiële gevolgen voor Pekela zijn als ze zelfstandig blijft. Eveneens moet dan duidelijk zijn wat het uittreden van Veendam uit De Kompanjie kost. Maar ook moet berekend worden wat een herindeling uiteindelijk kost of oplevert en welke voordelen die biedt.

De Pekelder raad heeft eerder in meerderheid aangegeven te willen herindelen: met Veendam én Stadskanaal. Dezelfde raad heeft ook kenbaar gemaakt dat zelfstandigheid geen optie is, onder meer omdat het relatief kleine ambtenarenapparaat geen al te grote zaken aankan.

Geen groot Oost-Groningen
Een groot Oost-Groningen is sowieso niet meer te realiseren. Westerwolde heeft aangegeven zich eerst op verdere uitbouw en voltooiing van deze nieuwe gemeente te willen richten. Oldambt heeft te veel problemen, van financiële en bestuurlijke aard. Ze moet zwaar bezuinigen en er is sinds medio vorig jaar een minderheidscoalitie, waardoor het politiek gezien relatief instabiel is. Bij Stadskanaal leeft het idee om zo snel mogelijk een burgemeester te benoemen.

Saillant detail is overigens dat alle drie de gemeenten, Pekela, Stadskanaal en Veendam (PSV) nu een waarnemer als burgemeester hebben.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal